Forrás: facebook: Sütimánia Évával
Vaníliás csiga
Ahogy én elkészítem a vaníliás csigát, mindig finom, laza tésztájú sütibe varázsolhatjuk a hozzávalókat. Magával ragadó illata már sütés közben betölti a konyhát és alig várom, hogy megkóstolhassam. Mindig feldobja a vasárnapi ebédeket, de a hétköznapokat is unalommentesíti vagy akkor is tökéletes, ha vendégek érkeznek hozzánk.
Hozzávalók
- 25 g friss élesztő
- 100 ml langyos tej
- 500 g liszt
- 100 g cukor
- Vaníliarúd magja
- 1 tojás
- 150 g vaj
- csipetnyi só
- 2 evőkanál cukor a töltelékhez
Eljárás
Kezdjük a tésztával: a friss élesztőt morzsoljuk bele egy tálba és adjuk hozzá a langyos tejet. Figyeljünk arra, hogy ne legyen túl meleg a tej, mert az tönkreteheti az élesztőt. Keverjük el, amíg az élesztő fel nem oldódik.
Ezután öntsük hozzá a lisztet, a cukrot, a kikapart vaníliarúd magját, a tojást és a vajat. Sózzuk meg. Itt figyeljünk arra, hogy a só ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel, mert az tönkreteheti.
Gyúrjuk össze a tésztát, majd letakarva kelesszük langyos helyen kb. 1 órán át, amíg a tészta meg nem duplázódik. Nagyon fontos, hogy türelmesek legyünk itt, mert ha nem pihentetjük megfelelően a tésztát, akkor nem lesz olyan könnyed, mint amilyennek szeretnénk.
Dagasztás után nyújtsuk ki a tésztát kb. fél centi vastagra. Kenjük meg olvasztott vajjal, szórjuk meg cukorral és a vaníliarúd kikapart magjával. Itt érdemes a vaníliát alaposan eloszlatni a tésztán, hogy minden falatban érezzük majd az ízét.
Göngyöljük fel a tésztát hosszanti irányban, majd vágjuk fel kb. 2 cm-es vastagságú szeletekre. Tegyük sütőpapírral kibélelt tepsire és hagyjuk a tésztát további 30 percig kelni.
Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 25-30 perc alatt süssük aranybarnára a csigákat. Érdemes az utolsó 5 percben már figyelni a sütőt, nehogy megégjenek a csigák.