Forrás: freepik
Vaníliás kifli
Remélem tetszeni fog Nektek ez a recept, és a csodás vaníliás kiflik elvarázsolják a családotokat! Süssünk együtt, hiszen ennek a receptnek nem csak az íze, de az elkészítése is öröm.
Hozzávalók
- 25 dkg finomliszt
- 20 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 1 Csomag vaníliás cukor
- csipet só
- 10 dkg darált dió vagy mandula
- 1 tojássárgája
- 1 evőkanál tej
- 1 Csomag vaníliás cukor a hempergetéshez
Eljárás
Keverjük össze a lisztet a porcukorral, adjuk hozzá a csipet sót és a vajat. Óvatosan morzsolgassuk bele a vajat a lisztes cukorba. Nagyon fontos, hogy hideg legyen a vaj és ne morzsolgassuk túl sokáig, mert a kezünk melege megolvasztja a vajat, és a tészta ragadóssá válhat.
Adjuk hozzá a tojássárgáját, a vaníliás cukrot, majd a darált diót vagy mandulát. Keverjük össze az egészet, majd gyúrjuk össze a tésztát. Ne felejtkezzünk meg az evőkanál tejről, ez segít abban, hogy a tészta könnyedén összeálljon.
Csomagoljuk folpackba a tésztát és tegyük a hűtőbe legalább fél órára. Tapasztalatom szerint ez a fél óra pihenő segít abban, hogy a tészta könnyebben formázható legyen.
A hűtés után vegyük ki a tésztát, és formázzunk belőle kb. 8 cm hosszú rudakat, majd alakítsuk őket kifli formára.
Tegyük a kifliket sütőpapírral bélelt tepsibe, és 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt süssük aranybarnára őket.
Ha megsült a kifli, vegyük ki a sütőből, hagyjuk hűlni pár percig, majd forgassuk meg a még meleg kifliket a vaníliás porcukorban. Én mindig duplán hempergetem őket a vaníliás porcukorban, hogy biztosan kellően édesek legyenek.