Forrás: JoanieSimon for Getty Images
Vörösboros jus (mártás)
Én személy szerint nagyon szeretem ezt a vörösboros mártás receptjét, és mindig jól esik, ha vendégeim vannak. Ideális kísérője sok húsételnek, például marhahúsfilének vagy báránybordának. Egy kis türelmet igényel, de a végeredmény kiváló.
Hozzávalók
- 1 Palack Jó vörösbor
- 2 apróra vágott hagyma
- 2 apróra vágott gerezd fokhagyma
- 3 kockára vágva dögevő
- 2 Csokor friss kakukkfű
- 2 Babérlevél
- 500 ml marhahúsleves
- 3 evőkanál olívaolaj
- só és bors ízlés szerint
Eljárás
A vörösboros jus elkészítéséhez melegítse fel az olívaolajat egy nagy serpenyőben, és adja hozzá az apróra vágott hagymát, fokhagymát és sárgarépát. Körülbelül 10 percig pároljuk, amíg színt nem kapnak. Közepes lángon párolja, hogy a zöldségek ne égjenek meg.
Adjuk hozzá a vörösbort, a kakukkfüvet és a babérlevelet, majd forraljuk fel a folyadékot. Főzzük a bort, amíg körülbelül a felére nem csökken. Ez körülbelül 30 percet vesz igénybe. A bornak lassan kell főnie, nem szabad erősen forralnia, hogy az ízek koncentrálódjanak, és ne égjenek meg.
Ha a bor lecsengett, hozzáadhatja a marhahúslevest, és újra felforralhatja az egészet. Ezután ismét csökkentse a hőfokot, és hagyja a jus-t további 20 percig főni.
Végül a mártást finom szitán átpasszírozzuk, és ízlés szerint sóval és borssal fűszerezzük. Ha a vörösboros jus túl híg, tovább csökkenthetjük, vagy egy kevés vízzel elkevert keményítővel sűríthetjük.