Forrás: Pixabay: RitaE
Worcester szósz
Ez a Worcester szósz remekül működik steak mellé, de a vega alternatívak, mint a gombák vagy tofu is jól párosítható vele. A kész szósz hosszú ideig eláll a hűtőben, így könnyen előre elkészíthető és bármikor előkapható, amikor szükség van rá.
Hozzávalók
- 2 Fej hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 Csésze almaborecet
- 2 Csésze szójaszósz
- 1 Csésze barna cukor
- 2 darab ancho chili (szárított, elérhető a mexikói/latingourmet áruházakban)
- 1 evőkanál gerezd
- 1 evőkanál mustármag
Eljárás
Az olívaolajban pároljuk meg az apróra vágott hagymát és fokhagymát, amíg aranybarna lesz. Ajánlom, hogy ne rohanjuk el ezt a folyamatot, mivel a hagyma és fokhagyma karamellizálódása igazán mélységet ad a szónak.
Adjuk hozzá az összes többi hozzávalót és főzzük közepes-magas hőmérsékleten, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik.
Csökkentsük le a hőmérsékletet, és hagyjuk az elegyet 20 percig gyöngyözni. Ha a szósz túl sűrűvé válik, hozzáadhatunk egy kis vizet.
Az elegyet passzírozzuk át szűrőn vagy turmixoljuk simára, majd hagyjuk teljesen kihűlni. A szósz íze a hűtés során mélyül.
Tároljuk üvegben, a hűtőben.