:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/hu/recipe/-QrjJwk-tMFZTI7m24O5/aed02963ec74280515fd051b1215b6.jpeg)
Forrás: Pixabay: congerdesign
Zamatos Besamel mártás
Egyik kedvenc tartozékom a besamel mártás. Remekül kiegészíti a lasagne-t és lekerekíti a főzelék zamatát. Az évek során tökéletesítettem a besamel mártás receptjét, ennek az eredményét osztom meg most.
Hozzávalók
- 30 g vaj
- 30 g liszt
- 500 ml tej
- só
- szerecsendió
Eljárás
Először olvasszuk meg a vajat. A lángot közepes hőmérsékletre állítsuk, hogy a vaj ne égjen oda. Gyakorlatból tudom, hogy az égett vaj ízét nehéz eltüntetni a mártásból.
Adjuk hozzá a lisztet a megolvadt vajhoz és keverjük össze. Az elkészült masszát pirítsuk közepes lángon pár percig. Figyeljünk rá, hogy a liszt ne égjen oda, mert ez savanykás ízt adhat a mártásnak. Gondoltam már arra, hogy kihagyom ezt a lépést, de a liszt \nyers\ íze megrontaná a mártásunk végleges állagát.
Fokozatosan öntsük hozzá a tejet, folyamatos keverés közben. Ha egyszerre öntenénk hozzá a tejet, könnyen grumosodást okozhatunk a mártásban. Saját tapasztalatból azt javaslom, hogy az elején csak lassan öntsük a tejet, hogy könnyebben elérhető legyen a kívánt sima állag.
Adjunk hozzá egy csipet sót és reszelt szerecsendiót ízlés szerint. A szerecsendiót kezdjük kevesebb mennyiséggel, és fokozatosan adagoljuk hozzá, mert erős íze könnyen elvonja a figyelmet a többi hozzávalóról.
Folyamatosan keverjük a mártást, amíg besűrűsödik. Keverés közben állítsuk a lángot alacsonyra, hogy ne égjen oda, mert a leégés azonnal érezhető lesz a mártásban.