HIRDETŐ

Forrás: Pixabay: congerdesign

Zamatos Besamel mártás

Egyik kedvenc tartozékom a besamel mártás. Remekül kiegészíti a lasagne-t és lekerekíti a főzelék zamatát. Az évek során tökéletesítettem a besamel mártás receptjét, ennek az eredményét osztom meg most.

HIRDETŐ

Hozzávalók

adagok száma
1
  • 30 g vaj Hozzáadott
  • 30 g liszt Hozzáadott
  • 500 ml tej Hozzáadott
  • Hozzáadott
  • szerecsendió Hozzáadott
HIRDETŐ

Eljárás

20 perc.
1. Lépés

Először olvasszuk meg a vajat. A lángot közepes hőmérsékletre állítsuk, hogy a vaj ne égjen oda. Gyakorlatból tudom, hogy az égett vaj ízét nehéz eltüntetni a mártásból.

2. Lépés

Adjuk hozzá a lisztet a megolvadt vajhoz és keverjük össze. Az elkészült masszát pirítsuk közepes lángon pár percig. Figyeljünk rá, hogy a liszt ne égjen oda, mert ez savanykás ízt adhat a mártásnak. Gondoltam már arra, hogy kihagyom ezt a lépést, de a liszt \nyers\ íze megrontaná a mártásunk végleges állagát.

3. Lépés

Fokozatosan öntsük hozzá a tejet, folyamatos keverés közben. Ha egyszerre öntenénk hozzá a tejet, könnyen grumosodást okozhatunk a mártásban. Saját tapasztalatból azt javaslom, hogy az elején csak lassan öntsük a tejet, hogy könnyebben elérhető legyen a kívánt sima állag.

4. Lépés

Adjunk hozzá egy csipet sót és reszelt szerecsendiót ízlés szerint. A szerecsendiót kezdjük kevesebb mennyiséggel, és fokozatosan adagoljuk hozzá, mert erős íze könnyen elvonja a figyelmet a többi hozzávalóról.

5. Lépés

Folyamatosan keverjük a mártást, amíg besűrűsödik. Keverés közben állítsuk a lángot alacsonyra, hogy ne égjen oda, mert a leégés azonnal érezhető lesz a mártásban.

A legújabb receptek

A legújabb receptek

Reels

Új

Top kategóriák

Mascarpone

141 receptek

Olcsó ételek

503 receptek

Karfiol

66 receptek

Brokkoli

71 receptek

Húsételek

1231 receptek

Borsó

142 receptek

Késői reggeli

311 receptek

Ebéd

2588 receptek