Zebra születésnapi cheesecake
Cheesecaket simán meg lehet sütni torta helyett is. Ez különösen érdekes a „zebra” két színű rétegzése miatt.
Hozzávalók
Corpus
- 200 g Szárított gyümölcs
- 100 g vaj
Töltelék
- 500 g túró finom
- 200 g krémsajt
- 200 g tejföl
- 2 tojás
- 2 evőkanál sima liszt speciális
- 60 g porcukor
Világos rész
- 1⁄2 csomagok vaníliás cukor
- vanília esszencia
Sötét rész
- 50 g Forró csokoládé
- 50 g Szöveg
- 5 g kakaó
Bevonat
- 100 g fehér csokoládé
- 25 g Forró csokoládé
- 40 ml A tejszínt felverni
Eljárás
Keverjük össze a kekszet. Adjunk hozzá szobahőmérsékletű vajat és újra keverjük össze. A keveréket szórjuk egy kerek (24cm-es) csőformába, amelyet sütőpapírral béleltünk, és egyenletesen nyomjuk a peremére és a forma aljára. Az előkészített tortaalapot helyezzük a 180 fokra előmelegített sütőbe, kb. 8-10 percig sütjük.
A túrót, krémsajtot és a tejfölt kézi mixerrel verjük ki. Hozzáverjük a tojásokat, majd a lisztet és a cukrot. A tölteléket két egyenlő részre osztjuk. Az egyikhez hozzákeverjük a vanília aromát és a cukrot, a másikhoz a kakaót, az olvasztott csokoládét és a nutellát. A elősütött tésztára váltakozva öntjük a sötét és a világos részt, amíg mindkettő el nem fogy.
Az előkészített süteményt 155 fokra előmelegített sütőben sütjük kb. 55 percig. Sütés közben helyezzünk egy vízzel teli tepsit a sütő aljára. Miután elkészült, hagyjuk a cheesecake-et legalább fél órát hűlni a résnyire nyitott sütőben.
A mázat úgy készítjük, hogy a csokit megolvasztjuk a tejszínnel egy serpenyőben mérsékelt hőmérsékleten, közben állandóan kevergetjük. A mázat a kész süteményre öntjük, majd hűtőbe tesszük, ideális esetben egész éjszakára.