Forrás: freepik
Zöldborsós tokány
A zöldborsós tokány egy hagyományos magyar étel, amelyet friss zöldborsóból, sertéshúsból, hagymából és fűszerekből készítenek. Az étel íze nagyban függ a frissen használt zöldborsótól, ami kiváló ízt és színt kölcsönöz neki. A friss borsó jól illik a sertéshúshoz, ami adja az étel alapot. Próbálja ki ezt a receptet, ha egy nagyszerű hétvégi ebédet szeretne, “comfort food”-ot keres, vagy ha szeretné megadni a hygge érzetet a barátainak és családjának.
Hozzávalók
- 500 g sertéshús (darabolt)
- 300 g friss zöldborsó
- 3 ks közepes fej hagyma (aprítva)
- 3 gerezd fokhagyma (aprítva)
- 2 evőkanál olaj
- 1 evőkanál Paprika
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál őrölt bors
- 11⁄2 dl víz
- 2 dl tejföl
Eljárás
Melegítsük fel az olajat egy nagy edényben, majd adjuk hozzá a hagymát, és pirítsuk meg.
Adjuk hozzá az aprított fokhagymát, sertéshúst, majd süsd meg, míg a hús minden oldala megpirul.
Amikor a hús megpirult, szórjuk meg a paprikával, sóval és borssal, majd adjunk hozzá vizet és a zöldborsót.
Fedjük le az edényt, és főzzük az ételt közepes hőmérsékleten kb. 1-1,5 óráig, vagy amíg a hús puha nem lesz.
Ha a hús már majdnem kész, adjuk hozzá a tejfölt, keverjük össze, és főzzük még 5-10 percig.
Tálaljuk melegen, friss kenyérrel vagy galuskával.