Forrás: Pixabay
Áfonyatorta, a kiváló választás
Az áfonyatorta kiváló választás a nyáron érő bogyós gyümölcsök szezonjában. A friss áfonya, a ropogós tészta és a könnyű krém különleges harmóniát teremt. Tökéletes desszert bármilyen ünnepélyes eseményre, vagy akár egy laza hétvégi ebéd lezárására.
Hozzávalók
- 25 dkg liszt
- 1 Csomag sütőpor
- 10 dkg vaj
- 5 evőkanál cukor
- 1 csipet só
- 1 tojás
- 2 teáskanál vanília kivonat
- 5 dl tej
- 3 dl tejszín
- 3 tojássárgája
- 20 dkg cukor (újra)
- 1 Csomag vaníliás cukor
- 10 dkg étkezési keményítő
- 50 dkg friss áfonya
Eljárás
Keverjük össze a lisztet, a sütőport, a cukrot, a sót, majd adjuk hozzá a hideg, felkockázott vajat, és morzsoljuk össze a kezünkkel.
Adjuk hozzá a tojást és a vanília kivonatot, gyúrjuk össze, majd pihentessük a hűtőben kb. 30 percig.
Egy közepes méretű tortaformát kenjünk ki vajjal, nyomjuk bele a tésztát, és szurkáljuk meg villával.
Előmelegített sütőben, 180 fokon süssük kb. 15 percig.
A krémhez keverjük össze a tojássárgáját a cukorral, a vaníliás cukorral és a keményítővel.
Melegítsük fel a tejet és a tejszínt, majd öntsük a tojásos keverékhez, folyamatos keverés mellett.
Amikor sűrűsödni kezd, vegyük le a tűzről, és hagyjuk kihűlni.
A krémet kenjük a sült torta alapra, majd szórjuk meg az áfonyával és hagyjuk hűlni a hűtőben legalább két órán át.
Tálalás előtt szórjuk meg porcukorral.