Forrás: Pixabay: RitaE
Almás rétes leveles tésztával, ahogy a nagymama szokta készíteni
Ezt a finom almás rétes receptet a nagymamámtól kaptam, aki viszont az édesanyjától tanulta. Számtalanszor elkészítettem már, és mindig nagy sikere van, különösen a hidegebb őszi és téli hónapokban. Az édes alma és a ropogós leveles tészta ellenállhatatlanná teszi ezt a klasszikust.
Hozzávalók
- 1 Csomag leveles tészta
- 1 kg alma
- 200 g cukor
- 1 Teáskanál Fahéj
- 4 Tablespoon zsemlemorzsa
- 50 g vaj
- 1 tojás
Eljárás
A leveles tésztás almás rétes sütéséhez először hámozza meg az almát, és vágja vékony szeletekre. Úgy tapasztaltam, hogy egy jó almahámozó és szeletelő nagyon hasznos lehet ebben.
Keverjük össze az almaszeleteket a cukorral és a fahéjjal egy nagy tálban. Ezt a keveréket tegyük félre, hogy a cukor ki tudja szívni a levét az almákból. Ez a technika intenzívebb ízt ad a tölteléknek.
Amíg az alma pácolódik, lisztezett felületen nyújtsuk ki a leveles tésztát. Fontos, hogy a tészta elég vékony legyen ahhoz, hogy könnyen feltekerhető legyen, de elég vastag ahhoz, hogy a tölteléket meg tudja tartani.
Olvasszuk meg a vajat egy serpenyőben, és pirítsuk meg benne a zsemlemorzsát aranybarnára. Ez extra textúrát ad a tölteléknek, és segít felszívni a felesleges szaftot, hogy a tészta ne legyen nedves.
A pirított morzsát egyenletesen oszlassuk el a tésztán, majd helyezzük rá az almás keveréket. Óvatosan tekerjük fel a tésztát, de ügyeljünk arra, hogy ne maradjanak rések, ahonnan a gyümölcslé ki tudna szökni.
Helyezze a réteslapokat egy tepsire, és kenje meg felvert tojással. Ezáltal a rétes szép fényes lesz.
Süssük a réteslapot 180°C-os sütőben kb. 40-45 percig, vagy amíg aranybarnára sül.
A leveles almás réteslapot hagyjuk kihűlni, mielőtt felvágjuk, és tálalás előtt megszórjuk porcukorral. Én a réteseket inkább melegen tálalom, de hidegen is nagyon finom.