Forrás: zeleno from Getty Images Pro
Amerikai áfonyás pite
Ma megosztom veletek a klasszikus amerikai áfonyás pite kedvenc változatát. Ez egy egyszerű és egyszerű recept, amit már számtalanszor elkészítettem. Első pillantásra úgy tűnhet, hogy ezt a pitét kihívást jelent elkészíteni, de valójában nagyon egyszerű, ha követed a lépéseket.
Hozzávalók
- 500 g Áfonya
- 200 g liszt
- 100 g Kristálycukor
- 125 g Vaj
- 1 Kanálok méz
- csipetnyi só
- Teáskanál vanília kivonat
- 1 db tojás
- Búzadara cukor a megszóráshoz
Eljárás
Kezdjük azzal, hogy előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra, és előkészítünk egy 26 cm átmérőjű kerek tortaformát.
Egy tálban keverjük össze a lisztet a sóval és a cukorral. Ezt a lépést követően adjuk hozzá a vajat, és formáljunk ropogós tésztát.
Vegyük ki a tészta egyharmadát, és tegyük félre. A maradék tésztát óvatosan nyomkodjuk a formába, hogy az alját és a széleit is befedje. Erre azért van szükség, mert az áfonyás töltelék elég folyós, és ügyelnünk kell arra, hogy ne folyjon ki.
Mossuk meg az áfonyát és csepegtessük le. Ezután keverjük össze a mézzel és a vaníliakivonattal. Az áfonyás tölteléket egyenletesen oszlassuk el a piteformában lévő tésztán.
Végül fogjuk a tészta maradék harmadát, és készítsük el a pite felső rétegét.
Szórja meg a tetejét áfonyával és porcukorral, hogy szép aranyszínű legyen.
Süsse az amerikai áfonyás pitét az előmelegített sütőben körülbelül 50 percig, amíg a szélei szép aranybarnára, a teteje pedig ropogósra sül.