Forrás: Jennifer for Adobe Stock
Aromás keleti ánizsos keksz karácsonyra
Ezt a csodálatos ánizsos kekszreceptet mindig a karácsonyra és a nagymamám konyhájának édes illatára asszociálom. Minden évben elkészítjük ezeket a finom kekszeket, és életben tartjuk a családi karácsonyi hagyományt. Nagymamám patikamérlegét természetesen az ánizs és a cukor tökéletes keverékének meghatározásához is használom.
Hozzávalók
- 3 Tojás
- 250 g cukor
- 1 Teáskanál Ánizs, őrölt
- 375 g liszt
- 1 Teáskanál szódabikarbóna
Eljárás
Az ánizsos keksz elkészítéséhez először verjük fel a tojásokat egy tálban habosra. Ügyeljünk arra, hogy a tojásokat nagyon jól verjük fel, mert ez segít abban, hogy a kekszek később szép és habosak legyenek.
Most lassan hozzáadjuk a cukrot és az őrölt ánizst, és mindent jól elkeverünk. A jó keverék döntő fontosságú a kekszek ízéhez és sikeréhez, ezért szánjunk rá egy kis időt.
Egy külön tálban keverjük össze a lisztet a sütőporral. Ezután adjuk ezt a keveréket a tojásos keverékhez, és gyúrjuk a tésztát, amíg sima nem lesz, és már nem ragad a tálhoz.
Most jön a legfontosabb rész: hagyjuk a tésztát legalább 24 órát, de lehetőleg 48 órát pihenni. Ez a pihenési idő azért fontos, hogy az ánizs íze megfelelően ki tudjon fejlődni, és a kekszek később elnyerjék egyedi ízüket.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát. Vágjuk ki a kekszeket, és helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsire.
Süssük az ánizsos kekszet kb. 10-12 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz. Minden sütő kicsit más, ezért tartsa szemmel a kekszeket, hogy ne égjenek meg. Díszítse az ánizsos kekszet tetszés szerint, és élvezze.