Forrás: Soumen59 for Pixabay
Ázsiai "Biriyani" curry csirkével és basmati rizzsel
A biryani egy kiadós ázsiai rizsétel. Az aromás basmati rizst fűszeres paradicsomos-currys mártásban párolják, és csirkével tálalják, mint egy kiadós pörköltet. Az ázsiai csirke-curry-rizs ételhez egy kis idő kell, de különleges ízélményt nyújt!
Hozzávalók
- 500 g Mosott basmati rizs
- 500 g Csirke darabok
- 3 kockára vágva hagyma
- 3 pürésített Paradicsom
- 200 g joghurt
- 2 Tablespoon Gyömbér-fokhagyma paszta
- 2 zöld Chilipaprika, félbevágva
- 4 szegfűszeg
- 3 Kardamom hüvelyek
- 2 Fahéjrudak
- 1 Teáskanál kömény
- 1 Teáskanál Kurkuma por
- 1 Teáskanál Piros chilipor
- 1 Teáskanál garam masala
- 2 Babérlevél
- 4 Tablespoon Étolaj vagy ghí
- só ízlés szerint
Eljárás
A biriyani recept elkészítése azzal kezdődik, hogy a basmati rizst körülbelül 30 percig vízben áztatjuk. Ez a lépés szerintem elengedhetetlen, mert ez adja meg a rizs tökéletes állagát.
Amíg a rizs áztatja, egy mély serpenyőben felhevítjük az olajat. Én a ghít szeretem a diós íze miatt, ami nagyon jól illik ehhez az ételhez.
Ha az olaj felforrósodott, adjuk hozzá a szegfűszeget, a kardamomgubót, a fahéjrudat és a köményt, és keverjük 1-2 percig, amíg a fűszerek ropogni kezdenek. Itt vigyázzunk, a fűszerek nem éghetnek meg!
Ezután adjuk hozzá a kockára vágott hagymát, a zöld chilit és a babérlevelet, és addig pirítsuk, amíg a hagyma aranyszínű nem lesz.
Most adjuk hozzá a fűszertésztát, a paradicsomot, a kurkumaport, a piros chiliport és a sót, majd keverjük jól össze.
Ha a paradicsom megpuhult, adjuk hozzá a csirkét, és főzzük kb. 10 percig, amíg átsül.
Most adjuk hozzá a joghurtot és a garam masalát a biriyani tálhoz, és keverjük össze újra.
Végül szűrjük le a beáztatott rizst, és adjuk hozzá a serpenyőhöz. Az egyenletes főzés érdekében a rizst teljesen be kell fednie a mártásnak. Kis lángon kb. 20 percig pároljuk, amíg a rizs az összes vizet magába szívja. Tálalja az indiai biryanit melegen.