Babgulyás bográcsban
A babgulyás egy eredetileg pásztorételeként ismert, húsos, fűszeres étel, amelyet bográcsban főznek. A bográcsban főzés adja az ízét és az előnyöket a hús és a zöldségek egymással való keveredésének.
Hozzávalók
- 500 g marhahús (apró kockákra vágva)
- 250 g fehérbab (áztatva)
- 2 ks krumpli (apróra vágva)
- 2 ks sárgarépa (apróra vágva)
- 2 ks vöröshagyma (apróra vágva)
- 2 ks paradicsom (apróra vva)
- 2 ks zöldpaprika (apró darabokra vágva)
- 3 gerezd fokhagyma (apróra vágva)
- 2 evőkanál olaj
- 1 evőkanál pirospaprika
- 1 csipetőrölt kömény
- só és bors ízlés szerint
- 2 l víz (utólag pótolhatjuk még ha kevés)
Eljárás
A bográcsban hevítsük fel az olajat.
Adjuk hozzá a húst, és pirítsuk meg, amíg barna és ropogós lesz.
Vegyük ki a húst, és adjuk hozzá a vöröshagymát és a fokhagymát. Pirítsuk 5 percig.
Add hozzá a pirospaprikát, a kockára vágott krumplit, sárgarépát, paradicsomot, zöldpaprikát és az előzőleg áztatott fehérbabot.
Keverjük össze az összes hozzávalót, és öntsünk rá kb. 2 liter vizet.
Adjuk hozzá az őrölt köményt, sót és borsot ízlés szerint.
Főzzük közepes lángon, amíg a hús és a zöldségek teljesen puhák nem lesznek (kb. 2-3 óra).
Tálaljuk melegen, és élvezzük a finom babgulyást!