Forrás: Youtube
Babgulyás gazdagon
Ez a recept télen-nyáron megállja a helyét az asztalon.
Hozzávalók
- 1 ek sertészsír
- 1 kg marhanyak
- 50 dkg fejtett bab
- 1 Fej nagy vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ks közepes tv paprika
- 1 ks közepes hegyes erős paprika
- 2 ks közepes paradicsom
- 2 ks közepes sárgarépa
- 1 ks közepes fehérrépa
- 1 kis db zeller
- 2 ek fűszerpaprika
- 4 Szál Kakukkfű
- 4 ks babérlevél
- 11⁄2 l víz
- bors ízlés szerint
- só ízlés szerint
Eljárás
A zsíron üvegesre pároljuk a hagymát és a fokhagymát. A marhanyakat kockákra vágjuk fel, és tegyük a hagymára. Keverjük jól össze, és hagyjuk, hogy kicsit megpiruljon a hús. Ezután jöhet a kockára vágott erős és sima paprika. Utána a paradicsom, sárgarépa, fehérrépa és a zeller is. Keverjük össze, és hagyjuk pár percet párolódni. Szórjuk a fűszerpaprikát és a borsot a zöldségekre, a friss kakukkfüvet pedig tépkedjük rá. Öntsük fel vízzel az egészet, majd sózzuk meg, és hagyjuk felforrni a levest.
Forrás után öntsük bele az előzőleg beáztatott babot, és ha a babhoz nem adtunk az áztatás idején babérlevelet, akkor azt is tegyük a levesbe. Ezután lassú tűzön, addig főzzük a babot, amíg meg nem puhul. Ez körülbelül másfél-két óra lesz, de közben azért figyeljük. A kész levest kevés tejföllel a tetején tálaljuk.