Forrás: freepik
Bakonyi húsgombóc
A Bakonyi húsgombóc egy igazi, hagyományos magyar étel, melyet gombával és tejföllel készítenek. Népszerű fogás mindennapi étkezésre, de ünnepekre, összejövetelekre is alkalmas. Fűszeres, szaftos és kifejezetten laktató.
Hozzávalók
- 500 g darált sertéshús
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ks tojás
- 100 g zsemlemorzsa
- 200 g gomba
- 2 dl tejföl
- 1 csokor petrezselyemzöld
- só, bors pirospaprika kömény ízlés szerint
- olaj a sütéshez
Eljárás
A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk. A húshoz adjuk a tojást, a borsot, a pirospaprikát, a köményt, a háromnegyed részére aprított hagymát és fokhagymát, valamint a zsemlemorzsát. Jól gyúrjuk össze és formázzunk belőle gombócokat.
A maradék hagymát üvegesre pároljuk az olajon, majd adjuk hozzá a megtisztított és felkarikázott gombát. Sózzuk, borsozzuk, pirospaprikával ízesítsük. Ha a gomba elegendő levet engedett, tegyük bele a húsgombócokat. Fedjük le, és kis lángon pároljuk kb. fél órát.
Ha a húsgombócok megpuhultak, adjuk hozzá a tejfölt. Melegen tálaljuk, petrezselyemmel megszórva.