Forrás: Youtube
Balatoni gyros tál
Érdemes kipróbálni!
Hozzávalók
Sült krumplihoz
- 1 kg burgonya
- 1 tk só
- 3 csip bors
- 1 tk Majoránna
- 1 tk oregánó
- 1 tk fokhagymapor
- 5 ek olívaolaj
- 4 csip pirospaprika
A gyros húshoz
- 50 dkg csirkemell
- 1 csom gyros fűszerkeverék
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 ek olívaolaj
A szószhoz
- 3 dl joghurt
- só
- bors
- 2 gerezd fokhagyma
A tálaláshoz
- saláta
- lila káposzta
- paradicsom
- lilahagyma
- pita
Eljárás
A sült krumplihoz a burgonyát meghámozzuk, majd cikkekre vágjuk. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk majoránnával, oregánóval és fokhagymaporral. Leöntjük az olívaolajjal, majd alaposan összekeverjük.
Egy sütőpapírral bélelt tepsibe rendezzük a krumplikat, majd megszórjuk a pirospaprikával. 200 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük. Érdemes sütés közben többször is átkeverni, hogy mindenhol egyenletesen süljön.
A gíroszhús elkészítéséhez a csirkemellet csíkokra vágjuk, megszórjuk a gírosz-fűszerkeverékkel, hozzáadjuk a reszelt fokhagymát és az olívaolajat, majd összeforgatjuk. Kevés olajon megsütjük.
A szószhoz a joghurtot sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a reszelt fokhagymát, és összekeverjük. A csirkemellet a sült krumplival, a csíkokra vágott salátával és lila káposztával, a kockákra vágott paradicsommal és a felszeletelt hagymával tálaljuk. Végül leöntjük a fokhagymás szósszal, és pitával kínáljuk.