Forrás: rostislavsedlacek from Canva
Bazový likér
Domáci bazový likér, ktorý chutí výborne.
Hozzávalók
- 25 db Eper virágok
- 1 db Citrom
- 1.2 l víz
- 1 kg cukor
- 0.7 l vodka
Eljárás
Először előkészítjük az alap virágokat. Eltávolítjuk a szárakat, és ellenőrizzük a virágokat, hogy nincsenek-e bennük rovarok. A virágokat nagyobb üvegedénybe helyezzük.
Az lime-ot megmossuk és vékony szeletekre vágjuk, amelyeket egyenletesen elosztunk a bodza virágok között.
Forraljuk fel a vizet egy fazékban, adjunk hozzá cukrot és állandóan keverve hagyjuk feloldódni. Így lesz a cukorszirup, amit hagyunk szobahőmérsékletre hűlni.
A lehűlt cukorszirupot öntsük a bodza virágokra a lime-mal, és zárjuk le az edényt, például fóliával vagy fedővel.
A tartályt sötét és hűvös helyen tároljuk, ideális esetben a pincében, 2 napig. Ezek alatt a 2 nap alatt az elegyet néha megkeverjük.
Két nap után szűrjük át a keveréket egy finom szitán vagy gézen keresztül egy másik edénybe. Átengedhetjük a keveréket egy kávéfilteren is a tökéletesen tiszta ital elérése érdekében.
A szűrt italhoz adjunk hozzá vodkát, keverjük össze és töltsük sterilizált üvegekbe.
Zárjuk le a palackokat és tároljuk hűvös, sötét helyen. A likőr azonnal kész, de az íze még jobb lesz, ha hagyjuk néhány hétig pihenni.