Békebeli kapros-túrós lepény
Igazi házi recept pihe-puha kelt tésztából.
Hozzávalók
Tészta
- 11⁄2 dl tej
- 15 g friss élesztő
- 1 ek cukor
- 1 ek vaj
- 270 g finomliszt
- 1 ks tojás
- 1 ek zsemlemorzsa
- só
Töltelék
- 250 g krémtúró
- 250 g tehéntúró
- 2 ek zsemlemorzsa
- 1 ek cukor
- 1 csokor kapor
- 3 ks tojás
- 3 ek tejföl
- 1 ks tojássárgája
- só
Eljárás
A langyos tejet felfuttatjuk az élesztővel és a cukorral kb. 10-15 perc alatt.
Egy nagyobb méretű tálba szitáljuk a lisztet és a puha vajat, majd elmorzsoljuk. Ezt sózzuk, majd a lisztes keverék közepébe öntjük a felvert tojást és az élesztős tejet.
Tésztát gyúrunk belőle, és legalább fél órát pihentetjük letakarva.
Közben a töltelékhez egy tálba öntjük a túrókat, sózzuk, megszórjuk a zsemlemorzsával, cukorral és felaprított kaporral, végül 3 darab tojással, majd egy kézi mixerrel krémes állagúra dolgozzuk.
Egy másik tálban elkeverjük a tejfölt a tojássárgájával, sózzuk.
A tésztát tepsi méretűre nyújtjuk, majd kivajazott, lisztezett tepsibe illesztjük.
Megszórjuk zsemlemorzsával, majd elegyengetjük benne először a túrós, majd a tejfölös krémet a tetejére.
Sütőben 190 fokon 40 percig, majd 250 fokon további 15 percig sütjük, majd felszeletelve, kevés tejföllel és kaporra díszítve tálaljuk.