Forrás: Pixabay: Hans
Besameles karfiol
Szeretem a karfiolt a természetes ízéért és sokoldalúságáért, ezért a besameles karfiolt gyakran készítem el otthon. A karfiol gazdag vitaminokban és rostokban, az édes besamel mártás pedig kellemes kontrasztot ad a karfiol enyhén keserű ízének. A sajt ropogósra sül a tetején, ami még több textúrát ad a fogáshoz.
Hozzávalók
- 1 Közepes méretű karfiol
- 50 g vaj
- 50 g liszt
- 500 ml tej
- só, bors és szerecsendió ízlés szerint
- 100 g reszelt sajt
Eljárás
Először is a karfiolt megtisztítjuk, majd rózsáira szedjük. Egy nagy fazék vizet forraljunk fel, adjunk hozzá sót, és főzzük a karfiolt kb. 5-10 percig, attól függően, mennyire szeretjük roppanósan. Ügyeljünk arra, hogy ne főzzük túl, mert akkor túl puhává válik és könnyen szétesik.
A besamel mártáshoz olvasszuk meg a vajat egy serpenyőben, majd adjuk hozzá a lisztet és keverjük el simára a vajjal. Lassan öntsük hozzá a tejet, miközben folyamatosan keverjük, hogy ne legyen csomós. Fűszerezzük sóval, borssal és szerecsendióval.
Az előfőzött karfiolt rakjuk egy tűzálló tálba, öntsük le a besamel mártással, majd szórjuk meg reszelt sajttal. Én személy szerint ementáli sajtot szeretek használni, mert jól ránt és finom ízt ad, de bármilyen más reszelt sajttal is helyettesíthető.
Süssük előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20-25 percig, amíg a sajt szép aranybarna nem lesz.
Tálaljuk melegen, esetleg friss, ropogós bagettel.