HIRDETŐ

Forrás: Pixabay: Hans

Besameles karfiol

Szeretem a karfiolt a természetes ízéért és sokoldalúságáért, ezért a besameles karfiolt gyakran készítem el otthon. A karfiol gazdag vitaminokban és rostokban, az édes besamel mártás pedig kellemes kontrasztot ad a karfiol enyhén keserű ízének. A sajt ropogósra sül a tetején, ami még több textúrát ad a fogáshoz.

HIRDETŐ

Hozzávalók

adagok száma
4
  • 1 Közepes méretű karfiol Hozzáadott
  • 50 g vaj Hozzáadott
  • 50 g liszt Hozzáadott
  • 500 ml tej Hozzáadott
  • só, bors és szerecsendió ízlés szerint Hozzáadott
  • 100 g reszelt sajt Hozzáadott
HIRDETŐ

Eljárás

60 perc.
1. Lépés

Először is a karfiolt megtisztítjuk, majd rózsáira szedjük. Egy nagy fazék vizet forraljunk fel, adjunk hozzá sót, és főzzük a karfiolt kb. 5-10 percig, attól függően, mennyire szeretjük roppanósan. Ügyeljünk arra, hogy ne főzzük túl, mert akkor túl puhává válik és könnyen szétesik.

2. Lépés

A besamel mártáshoz olvasszuk meg a vajat egy serpenyőben, majd adjuk hozzá a lisztet és keverjük el simára a vajjal. Lassan öntsük hozzá a tejet, miközben folyamatosan keverjük, hogy ne legyen csomós. Fűszerezzük sóval, borssal és szerecsendióval.

3. Lépés

Az előfőzött karfiolt rakjuk egy tűzálló tálba, öntsük le a besamel mártással, majd szórjuk meg reszelt sajttal. Én személy szerint ementáli sajtot szeretek használni, mert jól ránt és finom ízt ad, de bármilyen más reszelt sajttal is helyettesíthető.

4. Lépés

Süssük előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20-25 percig, amíg a sajt szép aranybarna nem lesz.

5. Lépés

Tálaljuk melegen, esetleg friss, ropogós bagettel.

A legújabb receptek

A legújabb receptek

Reels

Új