Forrás: Yotka from Getty Images
Birs tinktúra holdfényen
A házi készítésű likőrök nagy kedvelője vagyok. Ezt a birsalma tinktúrát minden évben ősszel készítem, amikor a birs a legfinomabb és legaromásabb. A likőr édes és enyhén savanykás.
Hozzávalók
- 1 kg Birs
- 1 liter Holdfény
- 500 gramm Cukor
- 1 pcs Vaníliarúd
- 11⁄2 liter Vizek
- Citromhéj
Eljárás
A birsalmákat alaposan megmossuk, félbevágjuk, és eltávolítjuk a magfészkeket. Ezután vágjuk őket apró darabokra.
Tegyük a birsalmát egy nagy fazékba, öntsünk rá 1,5 liter vizet, adjuk hozzá a cukrot, a vaníliarudat és a citromhéjat, majd alacsony lángon főzzük körülbelül 40 percig, amíg a gyümölcs megpuhul és levet ereszt.
Ezután hűtse le a gyümölcskeveréket, és szűrje át egy sűrű szitán vagy ruhán, hogy megszabaduljon a megmaradt héjtól.
Adja hozzá a holdfényt az így kapott léhez, keverje össze, és töltse át egy nagy üvegbe vagy palackba.
Tartsa a tinktúrát hűvös és sötét helyen körülbelül 2-3 hónapig, és időnként rázza fel az üveget.
Ezután töltse a likőrt palackokba. Kész! Tálalhatjuk és élvezhetjük egyedi ízét.