Birsalma befőtt
Nekem a legmeghittebb pillanat, amikor a konyhában sürgölődve, a télre való gondoskodást érzem a befőzéstől. Ez a befőtt nem csak édes, de pikáns fűszerezése miatt tökéletes köret a húsokhoz is!
Hozzávalók
- 4 ks birsalma
- 1 kg cukor
- 11⁄2 l víz
- 5 ks Szegfűszeg
- 2 ks hosszú fahéjrúd
- 1 citrom leve
Eljárás
Először a bírsalmakat alaposan megmossuk, majd meghámozzuk. Figyeljünk oda a bőrmegmaradt részekre, ezeket is alaposan eltávolítjuk. Némi citromlével átitatott vízbe tegyük a meghámozott gyümölcsöt, hogy ne barnuljon meg.
Ezután a bírsalmát nagyobb darabokra vágjuk, közben eltávolítjuk a magházát is. Itt érdemes figyelni a vágási technikára, mert a bírsalma nagyon kemény, és könnyen megcsúszhat az éles kés.
Egy nagy lábasban összekeverjük a vizet és a cukrot, majd beletesszük a fahéjat és a szegfűszeget. Melegítsük fel, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik. Ez egy kiváló szirup alap lesz, amely egyszerre édesít és fűszerez.
A forrásba lévő szirupba tesszük a birsalmadarabokat, és közepes lángon, lefedve főzzük kb. 1 óra hosszat. Időnként érdemes megkavarni, hogy a gyümölcs az edény alján ne égjen oda.
Amikor a birsalma már szépen meglágyult és átvette a szirup színét, akkor a tűzről levesszük és hagyjuk kihűlni. Az elkészült befőttet üvegbe töltjük, lezárjuk, majd hűvös, sötét helyen tároljuk.