Forrás: larik_malasha via Getty Images
Brokkoli sonka rakott recept
Ez a finom, kiadós brokkoli-sonkás ragu rendszeres kedvenc a családi ebédasztalunkon. Minden alkalommal, amikor elkészítem a ragut, a konyha csodálatosan illatozik a gratinált sajttól. A krémes sajt, a ropogós brokkoli és a fűszeres sonka összjátéka egyszerűen ellenállhatatlan, a ropogós ragu pedig a hab a tortán.
Hozzávalók
- 1 kg Brokkoli, megmosva és apró virágokra vágva
- 300 g Sonka, kockákra vágva
- 1 kis hagyma, apróra vágva
- 2 Préselt gerezd fokhagyma
- 200 g Reszelt sajt (pl. Gouda vagy mozzarella)
- 500 ml Krém
- 3 Tojás
- Só, bors Szerecsendió a fűszerezéshez
- Kenyérmorzsa és vaj a formához
Eljárás
A brokkolis sonkás ragu recept elkészítéséhez kezdjük azzal, hogy a sütőt 200 fokra előmelegítjük. Ezután mindig megvajazom a rakott tálat, és egyenletesen megszórom zsemlemorzsával. Ez megakadályozza, hogy a ragu odaragadjon a tálhoz, és kellemesen ropogós felületet ad.
A megmosott és feldarabolt brokkolit tegyük forrásban lévő vízbe, és 3 percig blansírozzuk, így sütés közben is megőrzi élénk színét és tápanyagainak egy részét. Ha sietek, kihagyom a blansírozás lépését, az eredmény így is finom.
Amíg a brokkolit blansírozzuk, a sonkát a finomra vágott hagymával és fokhagymával együtt megpárolhatjuk egy serpenyőben. Fontos, hogy a sonkát ne pirítsuk túl - csak enyhén barnára, de ne ropogósra.
Ezután a tejszínt összekeverem a tojásokkal, és a keveréket sóval, borssal és szerecsendióval ízesítem. Általában szeretek bőkezűen bánni a fűszerekkel, különösen a szerecsendióval - ez ad a ragunak különleges jelleget.
Most jönnek a rétegek: Először egy réteg brokkolit terítek a tálba, majd a sonkát és a hagymát, végül a sajtot. Ezután ráöntöm a tejszínes-tojásos keveréket. A folyamatot addig ismétlem, amíg az összes hozzávaló el nem fogy, végül egy réteg sajttal fejezem be.
A brokkoli-sonkás ragut 25-30 percre beteszem a sütőbe, amíg a sajt szép aranyszínűre és ropogósra sül. Mindig 20 perc után ellenőrzöm, mert minden sütő más és más.