Forrás: chandlervid85 for Adobe Stock
"Buche de Noel" (karácsonyfa törzs)
Egy francia konyhában eltöltött időm alatt rájöttem ennek a hagyományos karácsonyi receptnek a titkára. "A Buche de Noel, más néven Yule Log, abból a francia hagyományból ered, hogy karácsonykor egy fenyőtörzset égetnek el. Sok karácsonyi vacsora alkalmával készítettem már ezt a receptet, és mindig nagy sikert aratott. Kell hozzá némi idő és odafigyelés, de az eredmény abszolút megéri.
Hozzávalók
A piskótatekercshez:
- 4 nagy Tojás
- 130 g cukor
- 120 g liszt
- 1 Pinch só
- 1 Teáskanál vanília esszencia
A töltelékhez és a díszítéshez:
- 300 g étcsokoládé
- 500 ml Krém
- 3 Evőkanál porcukor
- Választható: fondant figurák a díszítéshez
Eljárás
A "Buche de Noel" sütéséhez először melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy téglalap alakú (kb. 30x40 cm-es) tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
Válassza szét a tojásokat. A tojásfehérjét egy csipet sóval verjük kemény habbá. Tegyük félre.
A tojássárgáját a cukorral világosra és krémesre verjük. Óvatosan keverjük bele a lisztet. Fontos, hogy a lisztet szitáljuk át, és lassan adjuk hozzá, hogy elkerüljük a csomósodást. Ezután óvatosan forgassuk bele a keményre vert tojásfehérjét.
A tésztát egyenletesen eloszlatjuk az előkészített sütőformában, és az előmelegített sütőben kb. 10-12 percig sütjük, amíg megszilárdul és enyhén megbarnul. Nagyon fontos, hogy ne süssük túl sokáig a tésztát, különben a feltekeréskor megszakad.
Közben a csokoládét törjük darabokra, és olvasszuk meg vízgőz felett.
A tejszínt verjük kemény habbá, és 2/3-át keverjük össze az olvasztott csokoládéval, hogy elkészüljön a töltelékhez való csokoládékrém.
Vegye ki a megsült tésztát a sütőből, és azonnal takarja le nedves konyharuhával. Ez megakadályozza, hogy a tészta kiszáradjon, és később könnyen feltekerhetjük.
Miután a tészta kihűlt, kenje meg a tetejét a csokoládékrémmel, és óvatosan tekerje fel a tésztát.
Keverjük össze a maradék tejszínhabot és a porcukrot, és borítsuk be vele a feltekert tésztát, hogy a fatörzset szimuláljuk.
Végül porcukrozza be a "Buche de Noel"-t porcukorral, és díszítse fondant figurákkal tetszés szerint.
Tipp: A "Buche de Noel"-t egy nappal korábban is elkészítheti, és tálalásig a hűtőben tarthatja.
Jó étvágyat és boldog karácsonyt!