Forrás: Atide from Getty Images
Citromlikőr
A citromlikőr csodálatos, frissítő ital, tökéletes a forró nyári napokon. Mindig nyár elején készítem, amikor a citromok a legédesebbek és leglédúsabbak.
Hozzávalók
- 6 pcs érett, nem permetezett citrom
- 1 liter Szellem
- 500 g Cukor
- 1 liter Vizek
Eljárás
A citromokat alaposan megmossuk és megszárítjuk. Nagyon fontos, hogy valóban tiszták legyenek, mert a likőrbe kerülő héjnak mentesnek kell lennie minden szennyeződéstől.
Ezután hámozzuk meg a citromokat, ügyelve arra, hogy a héjukat ne törjük le. A legjobb, ha ezt egy zöldséghámozóval tesszük, így a citromon fehér bolyhok maradnak. Tegyük a héjakat egy nagy üvegedénybe, amelyet jól meg kell mosni és meg kell szárítani.
Adja hozzá a szeszes italt az üveghez, és zárja le szorosan. Tegye félre az üveget 40 napra egy sötét, hűvös helyre. Érdemes néhány naponta megrázni az üveget.
40 nap elteltével elkészítjük a cukorszirupot. A cukrot egy edénybe tesszük, vizet öntünk rá, és addig melegítjük, amíg a cukor feloldódik. Amikor a szirup elkészült, szobahőmérsékletűre hűtjük.
Ha a szirup kihűlt, öntsük az üvegbe a citrommal és a szeszes itallal együtt. Alaposan keverjük össze, és zárjuk vissza az üveget. Tegye félre további 40 napra egy sötét helyen.
Ezután finom szitán vagy vastag gézen keresztül szűrjük le a likőrünket. A citromlikőr most már fogyasztható, de javaslom, hogy tegyük félre még néhány napra, hogy az ízek jobban összeérjenek.