Forrás: Pixabay: neosomoceo
Coq au Vin, francia csirkepörkölt
Ez a recept egy egyszerű, de ízletes fogás, melyet a családom nagyon szeret. Próbáld ki bátran és élvezd a francia konyha egyik legismertebb fogásának elkészítését!
Hozzávalók
- 1 darab csirke
- 4 Slice füstölt szalonna
- 2 ks hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 Szál répa
- 2 Szál Petrezselyem
- 1 Szál zeller
- 200 g gomba
- 500 ml vörösbor
- 500 ml csirke alaplé
- 1 csokor friss petrezselyem
- 1 csokor friss kakukkfű
- só és őrölt bors ízlés szerint
- 2 evőkanál olíva olaj
- 2 evőkanál liszt
Eljárás
Kezdjük a csirkével. Tisztítsuk meg és vágjuk 8 részre. Ezután sózzuk és borsozzuk meg a darabokat. Tapasztalatom szerint jobb előző nap bepácolni a csirke darabokat, így az ízek jobban összeérnek.
Szeleteljük fel a szalonnát, hagymát, répát és a zellert.
Egy nagyobb serpenyőben olíva olajon pirítsuk meg a szalonnát. Amikor ropogósra sült, vegyük ki és tegyük félre. A maradék zsiradékban pirítsuk meg a csirke darabokat. Ezután vegyük ki őket is és tegyük félre.
Ugyanebben a serpenyőben pirítsuk meg a hagymát, majd adjuk hozzá a zöldségeket és a gombát. Sózzuk, borsozzuk, majd fedjük le. 15 perc alatt puhuljon meg a zöldség.
Amikor a zöldségek megpuhultak, szórjuk rá a lisztet és kevergessük, hogy elkezdjen sűrűsödni. Ezután öntsük rá a bort és a csirke alaplevet. Kevergessük, hogy a liszt teljesen feloldódjon.
Adjuk hozzá a csirkedarabokat és a szalonnát, majd fedjük le a serpenyőt. Lassú tűzön főzzük 1 órán keresztül.
Az utolsó 15 percben adjuk hozzá a friss fűszernövényeket.
A coq au vin-t friss, ropogós bagettel tálaljuk. A friss zöldségekkel és a ropogós szalonnával gazdag, ízletes fogás, ami a főzés során létrejött ízkomplexitástól lesz igazán különleges.