Forrás: Freepik
Csodálatos csicseriborsó Veggie Burger Patties
A tápanyagokban gazdag és ízgazdag, fehérjékkel teli és egészséges zöldségekkel tökéletesen kiegyensúlyozott pástétomok. Vegán, gyomorkímélő, és abszolút sláger a gyerekek és a felnőttek körében egyaránt.
Hozzávalók
- 11⁄2 csésze Főtt vagy konzerv csicseriborsó
- 1 Nagy sárgarépa, finomra reszelve
- 1 Kis hagyma, apróra vágva
- 2 szegfűszeg fokhagyma, finomra vágva
- 1⁄2 Piros paprika, apróra vágva
- 1 csésze Főtt barna rizs vagy quinoa
- 1 teáskanál Köménypor
- Egy marék friss petrezselyem, apróra vágva
- só és bors ízlés szerint
- 1⁄2 csésze Zsemlemorzsa vagy zabliszt
- Olívaolaj főzéshez
Eljárás
Öblítse le és csepegtesse le a csicseriborsót, ha konzervből van. Tapasztalataink szerint érdemes meggyőződni arról, hogy teljesen szárazak, mielőtt pépesítjük őket, mert így jobban kötődnek a pástétomok.
A csicseriborsót tegye egy nagy tálba, és villával vagy krumplinyomóval jól pépesítse, amíg egy kissé darabos keveréket nem kap. Próbáljuk meg nem túlságosan összetörni, mert egy kis textúra érdekesebbé teszi a pitéket.
Adja a finomra reszelt sárgarépát, az apróra vágott hagymát, a felaprított fokhagymát, az apróra vágott paprikát, a főtt rizst vagy quinoát, a köményport, a friss petrezselymet, a sót és a borsot a csicseriborsópüréhez. Keverje össze az egészet, amíg jól összeáll. Javaslom, hogy kézzel keverjük össze, így jobban megkötik a hozzávalókat.
Fokozatosan adjuk hozzá a zsemlemorzsát vagy zablisztet a keverékhez, és folytassuk a keverést. A kötőanyag segít megszilárdítani a keveréket, és megakadályozza, hogy a piték szétessenek sütés közben.
Formázzon a keverékből hat egyenletes méretű pogácsát. Ha a keverék ragadós, nedvesítse meg a kezét egy kicsit vízzel, hogy megkönnyítse a folyamatot. Sütés előtt hagyja a pogácsákat néhány percig pihenni, hogy megtartsák a formájukat - ezt a praktikus tippet az évek során tanultam meg.
Egy serpenyőben közepes lángon hevítsünk olívaolajat. Óvatosan helyezze a pogácsákat a serpenyőbe, és süsse őket mindkét oldalukon kb. 4-5 percig, amíg aranybarnára sülnek. Lehet, hogy ehhez a sütési módhoz több olajra van szükség, de így a piték szép ropogósak lesznek.
Tálaljuk a húspogácsákat zsemlében a kívánt feltétekkel vagy köretként friss salátával, jó étvágyat!