Forrás: canva
Csodás diós linzer
Minden évben, ha közeleg a karácsony, eszembe jut nagymamám csodás diós linzere. Amióta ő megtanított erre a receptre, minden évben elkészítem, és mindig nagy sikert arat.
Hozzávalók
- 150 g dió
- 200 g liszt
- 100 g porcukor
- 1 Csomag vaníliás cukor
- 125 g vaj
- 1 tojás sárgája
- lekvár (ízlés szerint, én szilvával szeretem)
Eljárás
Először a diót daráljuk le, de vigyázat, nehogy túl finomra daráljuk, a linzerbe jól illik a darabosan maradt dió. Hasznos tipp: a diót pirítsuk meg kissé a sütőben, így még intenzívebb lesz az íze!
Ezután a darált diót összekeverjük a liszttel és a cukrokkal egy tálban, majd hozzáadjuk a vajat és a tojássárgáját. Gyúrjuk össze a hozzávalókat, amíg egynemű tésztát nem kapunk.
A tésztát letakarva tegyük a hűtőbe legalább 1 órára. Én általában előző este elkészítem a tésztát, így van ideje alaposan összeérni a hűtőben.
A tésztát vékonyan nyújtjuk ki és kiszaggatjuk. Az egyik adaggal készítsünk teljes formákat, a másik adaggal pedig szíveket, csillagokat vagy más formákat vágjunk ki a linzerből.
180 fokos előmelegített sütőben 8-10 perc alatt világos aranybarnára sütjük. Fontos, hogy ne süssük túl, mert könnyen megéghet!
Még melegen megkenjük a lekvárral, és ráhelyezzük a kivágott tetejét. Ha kihűlt, porcukorral meghintjük.