Forrás: Pixabay: katetsib
Csokis meggyes muffin
A kombinációja a csokoládénak és a meggynek egyszerűen ellenállhatatlan, a csokis meggyes muffin mindig nagy siker az otthonunkban. Gyakran készítem hétvégéken reggelire vagy délutáni teához. A csokoládé és a meggy keverékében megtalálható édesközép és savanykás utóíz hihetetlenül harmonikus.
Hozzávalók
- 140 g liszt
- 100 g cukor
- 2 evőkanál Holland kakaópor
- 80 g vaj
- 1 ks tojás
- 100 ml tej
- 1⁄2 teáskanál szódabikarbóna
- 1⁄2 teáskanál sütőpor
- 150 g meggy (befőtt vagy friss)
- 80 g csokoládé durvára aprítva, vagy csoki chips
Eljárás
Az előkészületek során először is az előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra (alsó-felső sütés). Ezután elkészítjük a muffin formát, akár papírkapszlikat vagy szilikon formát használhatunk. Személyes tapasztalatom szerint a muffinpapírok jobban formába tartják a muffinokat, de a szilikon formával is könnyen elkészíthetőek.
A lisztet, a cukrot, a kakaóport, a szódabikarbónát és a sütőport összekeverjük. Egy apró trükk az, hogy a kakaóport szitáljuk a tészta többi részébe, így biztosítjuk, hogy ne legyenek csomók a tésztában. A vajat megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a tojást és a tejet és jól elkeverjük. Ezután a száraz hozzávalókat is beledolgozzuk. Végül hozzákeverjük a meggyet és a csokoládét. Az egyes muffin formába töltött tészták között érdemes egyenletesen eloszlatni a meggyet és a csokoládét, hogy minden muffinba kerüljön belőlük. 20 percig sütjük őket a sütőben.
Muffinokat mindig langyosan tálaljuk. Párom kedvence, ha egy kis vaníliafagylalttal és csoki öntettel szolgálom fel. De a tejfölös-ös teasütemények is nagyon jól passzolnak hozzá.
Lehetőleg az elkészülte után 2 napon belül fogyasszuk el, és tároljuk őket légáteresztő dobozban. Határozottan mondhatom, hogy a másnapra maradt muffinok is nagyon finomak, mert a meggyes töltelék igazán puha és nedves marad.