Forrás: Pixabay: cegoh
Csokoládé szuflé
Az életben sok olyan dolog van, ami gyorsan és egyszerűen elkészíthető, de mégis csodálatos ízélményt nyújt - ilyen a csokoládé szuflé is. Sokáig bámultam a recepteket és félelmetesnek tűnt a gondolat, hogy szuflét készítsek, de egy nap úgy döntöttem, nekifutok.
Hozzávalók
- 200 g étcsokoládé
- 100 g vaj
- 4 ks tojás
- 100 g porcukor
- 2 ek liszt
- vanília aroma
- csipet só
- porcukor a szóráshoz
Eljárás
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Fontos, hogy a sütőnk megfelelően fel legyen melegedve, mert a tökéletes szuflé alapja a magas hőmérséklet.
A csokoládét és a vajat gőz felett felolvasztjuk. Itt arra figyelj, hogy a csoki ne égjen oda, lassú tűzön olvassza, gyakran kevergetve.
A tojásokat szétválasztjuk. Ezzel óvatosan bánj, semmiképpen se kerüljön tojássárgájába tojásfehérje, mert akkor nem lesz elég habos a tészta.
A tojássárgájához hozzáadjuk a cukrot, lisztet, egy csipet sót és néhány csepp vanília aromát, majd alaposan elkeverjük.
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük. Itt fontos, hogy tiszta, zsírmentes legyen a keverőtál és a habverő is, mert különben nem lesz kellően kemény a habunk.
A csokis masszát óvatosan hozzákeverjük a tojássárgájához, majd beleforgatjuk a tojáshabot is. Ügyeljünk arra, hogy ne keverjük túl, hogy a levegős, könnyed textúrát megtartsuk.
A masszát előre kivajazott, lisztezett kis tálkákba öntjük, majd 15 percig sütjük.
Finoman porcukorral megszórjuk, és azonnal tálaljuk, mert a szuflét a legfinomabb, ha forrón esszük.