:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/hu/recipe/aaT6ImREW4lnwmo01pUx/8ed0fbf596e68f96dd0ed29f3b740b.jpeg)
Cukkini lasagne
Cukkini szezon van teljes gőzerővel, és ez a kiváló cukkini lasagne húsbolognai szósszal és besamellel ideális a kertünkben termő cukkini minőségi felhasználásához.
Hozzávalók
- 3 cukkini
- 2 EK vaj
- 1 EK sima liszt speciális
- 200 ml tej
- 1 The Onion
- 2 sárgarépa
- 500 g darált hús
- 4 Fenyők
- 2 babérlevél
- 1 fokhagyma
- 190 g paradicsompüré
- 1 l zöldségleves vagy húsleves
- 1 mozzarella
- só
- őrölt fekete bors
Eljárás
A cukkíni mosogatását és hosszú szeletekbe vágását egy zöldséghámozó segítségével végezzük.
Egy fazékban megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a lisztet és amikor összeállnak és a keverék besűrűsödik, fokozatosan hozzáadjuk a tejet, amíg sima mártás nem keletkezik.
A mártást megsózzuk, megfűszerezzük és félretesszük.
A forró olajon üvegesre pirítjuk a hagymát a serpenyőben.
Hozzáadjuk a kockákra vágott vagy reszelt sárgarépát és a darált húst, és pároljuk, amíg a hús meg nem sül.
A húsba hozzáadjuk a paradicsompürét, és egy részét leöntjük a húslevessel.
Hozzáadjuk a bogyókat és a babérlevelet, majd hagyjuk főni, fokozatosan hozzáadjuk a levest, amíg az el nem fogy.
Amikor a mártás be van sűrítve, kivesszük az áfonyákat és a babérlevelet, sózzuk, fűszerezzük és hozzáadjuk a préselt fokhagymát.
A sütőtálba rétegezzük a cukkini szeletek egy részét, amit először besamel mártással kenünk meg, majd hússal gazdagított második szósszal, és lefedjük egy újabb réteg cukkinivel. Így folytatjuk, amíg mindkét szósz és a cukkini elfogy.
A felszínre még mozzarella darabokat szórunk, és kb. 30 percig sütjük egy 180°C-ra előmelegített sütőben (amíg a mozzarella meg nem sül).