Édesburgonya krémleves
Egy téli este otthon próbáltam ki először a receptet, amikor igazán vágytam valami könnyed, mégis laktató ételre. Az édesburgonya krémleves beváltotta a hozzá fűzött reményeimet, így adok nektek egy gyors és egyszerű leírást az elkészítéséhez.
Hozzávalók
- 4 Közepes méretű édesburgonya
- 1 vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 l zöldségleves alaplé
- 2 evőkanál olívaolaj
- só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
- 1 teáskanál currypor
- 1 Csésze tejszín a díszítéshez
Eljárás
Az édesburgonyát hámozzuk meg, majd vágjuk kisebb kockákra. Tipp: a burgonya könnyebben hámozható, ha előtte pár percig forró vízben áztatjuk.
A hagymákat vágjuk apróra. Ajánlatom szerint a fokhagymát is aprítsuk fel, nem nyomjuk szét, így az íze intenzívebb marad.
Egy nagy lábasban hevítsük fel az olívaolajat közepes lángon, majd adjuk hozzá a hagymát és fokhagymát. Főzzük addig, amíg a hagyma üveges nem lesz, de figyeljünk, hogy ne égjen oda.
Adjuk hozzá az édesburgonyát és curryport, majd sózzuk, borsozzuk. Fontos, hogy az édesburgonyát jól keverjük össze a fűszerekkel, hogy a lehető legtöbb ízt szívja magába.
Öntsük hozzá a zöldséglevest és főzzük 20-25 percig, amíg az édesburgonya meg nem puhul. A főzési idő vége felé teszteljük meg egy villával az édesburgonya puhaságát.
Miután az édesburgonya megpuhult, botmixerrel pürésítsük az egészet. Ha túl sűrűnek találjuk, adjunk hozzá egy kis vizet.
Az elkészült levest szervírozzuk tányéroba, és a tetejét díszítsük egy kevés tejszínnel.