Forrás: freepik
Egészben sült ponty
A halételek szerelmesei számára fantasztikus választás az egészben sült ponty. Magam is sokszor készítem el a családomnak karácsonykor, és mindig öröm látni, ahogy élvezik az ételt.
Hozzávalók
- 1 Közepes méretű ponty, teljesen kipucolva
- 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 1 fél citrom leve
- 1 nagy csokor friss petrezselyem
- 50 g vaj
- olívaolaj
- só, bors ízlés szerint
Eljárás
Kezdjük azzal, hogy a pontyot belül és kívül is alaposan megmossuk, majd ezután hagyjuk a halat egy kicsit lecsepegni és száradni. A ponty belsejét sózzuk, borsozzuk, majd tegyük bele az apróra vágott fokhagymát és a petrezselymet. Csepegtessünk rá citromlevet, majd irány a sütő! A hal bőrét is dörzsöljük be olívaolajjal, hogy ropogós, ízletes végeredményt kapjunk. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, majd a pontyot kb. 40 perc alatt süssük készre.
A ponty sütése közben ajánlott a halat időnként meglocsolni a vajjal, melyet a pecsenyelével kiegészítve használunk. Ez segít abban, hogy a hal ne száradjon ki.
Miután kivettük a sütőből és hagytuk egy kicsit pihenni, már tálalhatjuk is a hallal teli tányért. A pontyot szeletekben kínáljuk, ízlés szerint citromkarikával díszítve. Az egészben sült ponty remekül illik sült krumpli, rizs vagy friss, vegyes salátával. Az igazán bátor szakácsok akár egy pohár fehérborral vagy pezsgővel is kísérhetik az ételt.
Következzék hát a főzés öröme, és jó étvágyat kívánok mindenkinek, aki kipróbálja ezt a receptet! Emlékezzünk, minden étel az odafigyeléssel és gondoskodással válik igazán finommá. A főzés nemcsak az ételekről, hanem a szeretetről, a közösségről és az örömteli pillanatokról is szól.