Forrás: Pixabay: Ray_Shrewsberry
Egészséges klasszikus sütőtök fűszerezett pogácsa
Ezek az egészséges sütőtökös pogácsák nedvesek, enyhén fűszerezettek, és tökéletesek egy lélekmelegítő őszi reggelihez. Ez a szívbarát recept meglepően puha, ízletes pogácsákat készít - köszönhetően annak, hogy a sütőtökpüré helyettesíti a hagyományos, magas zsírtartalmú elemeket.
Hozzávalók
- 2 csészék teljes kiőrlésű liszt
- 0.3 csésze barna cukor
- 1 teáskanál sütőpor
- 1⁄2 teáskanál szódabikarbóna
- 1⁄2 teáskanál só
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1⁄2 teáskanál őrölt szerecsendió
- 1⁄2 teáskanál őrölt gyömbér
- 1⁄4 teáskanál őrölt szegfűszeg
- 1⁄2 csésze Hideg, sótlan vaj
- 3⁄4 csésze Tiszta sütőtökpüré
- 0.3 csésze tej
- 1 teáskanál vanília kivonat
Eljárás
Kezdje azzal, hogy előmelegíti a sütőt 425 Fahrenheit-fokra. Ha ezt előbb megteszi, elkerülheti a felesleges várakozási időt. A tésztának nem szabad várnia, ez befolyásolja az állagát.
Egy nagy tálban keverje össze a lisztet, a cukrot, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót és a fűszereket. Az évek során megtanultam, hogy a száraz összetevőknek együtt kell lenniük. Ez a titka az egyenletes ízeloszlásnak.
A hideg vajat vágja apró darabokra, majd egy pogácsaszaggatóval keverje bele a száraz hozzávalókba. A keveréknek finom morzsákra kell hasonlítania. Ne feledje, hogy hideg vajat használjon, ez kulcsfontosságú a tökéletes pogácsa állag eléréséhez.
Egy külön tálban keverje össze a sütőtökpürét, a tejet és a vaníliakivonatot. Miután összeállt, lassan keverje ezeket a nedves hozzávalókat a száraz hozzávalókhoz.
Miután mindent összekevert, fordítsa ki a tésztát egy sima felületre, és gyúrja át néhányszor óvatosan. Ha kissé ragadós, enyhén szórjuk meg liszttel. Ne gyúrjuk túl, mert akkor kemény lesz a pogácsa.
A tésztát formázza egy hüvelyk vastagságú körré, és vágja nyolc háromszögre. Ez talán karcsúnak tűnik, de higgye el, a pogácsa sütés közben nagyon kitágul.
Helyezze a pogácsákat egy sütőpapírral bélelt tepsibe, hagyjon egy kis helyet mindegyik között. Az előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük őket, vagy amíg a szélük aranyszínű nem lesz.
Tálalás előtt hagyjuk kihűlni. A meleg pogácsa csábító lehet, de ahogy kihűl, kicsit megszilárdul.