Forrás: Pixabay
Egészséges nyers vegán búzából készült esszenciális kenyér
Ez az ősi kenyér recept a lehető legegyszerűbb! A fő összetevője a csíráztatott búzabogyó, más adalékanyag vagy tartósítószer nélkül. Az esszenciális kenyér nyers, vegán és hihetetlenül egészséges, jelentős mennyiségű rostot és tápanyagot biztosít. Ízletes nassolnivaló vagy köret is készíthető belőle. Az elkészítési idő ellenére a tényleges kézügyességi idő minimális, így ez egy meglepően egyszerű recept még kezdők számára is.
Hozzávalók
- 2 csészék Búzabogyó (egy kis pluszra lehet szükség)
- Forrásvíz az áztatáshoz
- 1 teáskanál Tengeri só (nem kötelező)
Eljárás
Kezdjük a búzabogyók bő vízben való áztatásával. Észre fogod venni, hogy megduzzadnak és figyelemre méltó mennyiségű vizet szívnak magukba, ezért gyakran szükség van egy kis extra búzára. Javaslom, hogy egy éjszakán át vagy legalább 10-12 órán át áztassuk őket.
Csöpögtesse le a vizet a búzabogyókról, alaposan öblítse le őket, és hagyja pihenni. Fedjük le a csírázó búzát egy ruhával, hogy megakadályozzuk a por és a rovarok megjelenését, de lehetővé tegyük a levegő keringését.
A következő 24-36 órában 6-8 óránként öblítse le és csepegtesse le a búzabogyókat. Ez megakadályozza a penész kialakulását. Észre fogja venni, hogy a búza apró farkakat kezd kihajtani.
Amikor a kelbimbó kb. 1/4 hüvelyk hosszú, öblítse le még egyszer utoljára, és alaposan csepegtesse le.
A csíráztatott búzabogyókat tegyük át egy konyhai robotgépbe. Adjon hozzá tengeri sót, ha egy kis fűszerezést szeretne. Pépesítsük néhányszor, amíg tésztaszerű állagot nem kapunk. Legyen óvatos, és ne dolgozza túl.
Melegítse elő a sütőt a lehető legalacsonyabb hőmérsékletre, ideális esetben 65 °C körülire. Ha a sütője nem ilyen alacsony, akkor a sütési időt módosítani kell, hogy a kenyér ne száradjon ki.
Formázza a tésztát cipóvá, és helyezze egy sütőlapra. Kb. 3-4 órán át sütjük, vagy amíg a kenyér kemény tapintású és aranybarna lesz. A lassú, alacsony hőfokon történő sütés megfelel az esszénus hagyományoknak, és segít megőrizni a gabonafélék tápanyagait.
Ha a kenyér elkészült, hagyja teljesen kihűlni, mielőtt felszeletelné. Ez megkönnyíti a vágási folyamatot, így könnyebb és rendezettebb lesz.