Forrás: Youtube
Egyszerű almás rétes
Ha ősz, akkor az esetben almás rétes, azon felül nem is olyan nehéz összedobni a szezon kedvencét, mint gondolnád.
Hozzávalók
Tészta
- 125 g liszt
- 1 csipet só
- 1 ks tojás
- 50 ml langyos víz
- 10 ml olaj
Töltelék
- 50 g zsemlemorzsa
- 25 g vaj
- 70 g cukor
- 5 g Fahéj
- 85 g mazsola
- 500 g alma
- rum citromlé porcukor
Eljárás
A lisztet, a sót, a tojást, a langyos vizet és az olajat összeöntjük egy tálba és jól összedolgozzuk. Cipót formálunk belőle, amit megkenünk olajjal.
Közben a töltelékhez a vajat felolvasztjuk és a zsemlemorzsát beleöntjük. Folyamatos keverés mellett megpirítjuk a zsemlemorzsát. Ha kész, félretesszük.
Egy külön edényben összekeverjük a kockára vágott almát, a cukrot, a fahéjat, a mazsolát, valamint a citromlevet és a rum aromát.
A cipót beleforgatjuk bő lisztbe és kinyújtjuk egy gyúródeszkán. Amikor ez elkészült, kezünkkel vékonyra nyújtsuk.
Egy kés segítségével vágjuk le a széleit, hogy egyforma egyenes oldalú tésztát kapjunk, majd kenjük meg olvasztott vajjal. Erre a felületre kerül az előbb elkészített töltelékünk. Egyengessük el rajta.
Tekerjük fel a tésztát a sütőpapír segítségével. Süssük 190 fokon aranybarnára. Amikor elkészült, még forrón kenjük meg olvasztott vajjal.