Forrás: Karolina Grabowska from Pexels
Egyszerű reggeli tekercsek
Mindig is szerettem a házi kenyeret. Az illata, az íze és az állaga teljesen összehasonlíthatatlan a boltban vásárolt kenyérrel. Gyakran sütöm ezeket az egyszerű zsemléket reggelire. Puha, pihe-puha, és tökéletesen kenhető vajjal vagy lekvárral. A legjobb az egészben, hogy nagyon egyszerű elkészíteni.
Hozzávalók
- 500 g búzaliszt
- 2 teáskanál száraz élesztő
- 2 teáskanál Cukor
- 1 teáskanál Sók
- 280 ml Melegvíz
- 2 kanalak Olaj
Eljárás
Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, az élesztőt, a cukrot és a sót. Ne feledje, hogy a sót ne tegye közvetlenül az élesztőre, mert elveszítheti aktivitását.
Adjuk hozzá a meleg vizet és az olajat, és gyúrjuk a tésztát körülbelül 10 percig, amíg sima és rugalmas lesz. Ha a tészta túl száraz, adhat még vizet, de ne feledje - mindig jobb, ha az elején kevesebbet ad hozzá, mert később már nem tudja visszafordítani a folyamatot.
Fedjük le a tálat egy ruhával, és hagyjuk a tésztát kb. 1 órán át kelni, amíg a tészta térfogata megduplázódik. Hagyjuk a tésztát meleg és csendes, huzatmentes helyen kelni.
Ezután a tésztát lisztezett deszkára kanalazzuk, és 8 egyenlő részre osztjuk. Formázzon belőlük kerek zsemléket.
A megformázott kifliket helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, és hagyjuk még 30 percig kelni.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, és süssük a kifliket kb. 20 percig, amíg aranyszínűre sülnek. Tipp - amíg a kiflik sülnek, öntsünk egy kis vizet a sütő alsó részébe. A gőzölgő víz extra nedves légkört teremt, amitől a kiflik ropogós kérget és puha belsőt kapnak.