Forrás: Youtube
Ellenállhatatlanul finom grillázs torta
Különleges grillázstorta, pihe-puha piskótával. Mindenképpen érdemes egy szülinapra megsütni!
Hozzávalók
Tészta
- 6 ks tojás
- 12 dkg cukor
- 2 ek liszt
- 2 ek zsemlemorzsa
- 8 dkg darált diófélék
Grillázs
- 10 dkg cukor
- 10 dkg durvára vágott dió
Krém
- 25 dkg mascarpone
- 250 ml tejszín
- 1 cs habfixáló
- 10 dkg porcukor
- 1 tk vanília aroma
- 4 ek grillázs
Díszítés
- tejszínhab
Eljárás
Felolvasztjuk a cukrot serpenyőben, közepes hőfokon. Ha felolvadt, hozzáadjuk a durvára vágott diót és egy két percig pirítjuk a karamellben. Ezután egy kivajazott tálcára borítjuk a grillázst és hagyjuk kihűlni, majd egy daraboló gépben felaprítjuk.
A tésztához elválasztjuk a tojásokat, a sárgáját 2 evőkanál cukorral habosra keverjük. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük 4 evőkanál cukorral. Ha kész, beleöntjük a sárgáját, óvatos mozdulatokkal összekeverjük és a darált diót is beledolgozzuk. Hozzáadjuk a lisztet és a zsemlemorzsát is. Miután alaposan összekevertük, egy 22 centis sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük. 190 fokon körülbelül 30 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizhetjük. Ha kész kivesszük a tortaformából és rácson hagyjuk kihűlni, majd kettévágjuk.
A krémhez felverjük a tejszínt egy csomag habfixálóval. Egy tálban összekeverjük a mascarponet, a porcukrot és a vanília aromát. Vegül a tejszínhabbal is elkeverjük.
A krém harmadát félretesszük, a maradékhoz pedig hozzákanalazunk 4 evőkanál grillázst. Ezt rákenjük a tészta alsó lapjára és szépen eloszlatjuk. Rátesszük a tészta másik felét, amire a sima krémet kenjük, ezzel az egész tésztát bevonjuk.
A maradék grillázzsal bepanírozzuk a torta oldalát. Ha szeretnénk, tejszínhabbal díszíthetjük és kész is. Tálalás előtt érdemes pár órára hűtőbe tenni.