HIRDETŐ

Forrás: freepik

Erdélyi kalács recept

Minden karácsonykor ezzel a recepttel készítem az erdélyi kalácsot. Imádom az illatát, ahogy betölti a házat, és mindig mosolyt csal az arcunkra, amikor kiveszem a sütőből. A lenyűgöző ízélményt csak azzal lehet leírni, hogy a család minden tagja mindig többet kér belőle. Biztos vagyok benne, te is szeretni fogod!

HIRDETŐ

Hozzávalók

adagok száma
4
  • 1 kg önserkentő liszt Hozzáadott
  • 8 dkg élesztő Hozzáadott
  • 2 dl tej Hozzáadott
  • 6 tojás Hozzáadott
  • 1 Csomag vaníliás cukor Hozzáadott
  • 212 dl olaj Hozzáadott
  • 2 citrom reszelt héja Hozzáadott
  • 20 dkg cukor Hozzáadott
  • 1 teáskanál Hozzáadott
HIRDETŐ

Eljárás

150 perc.
1. Lépés

Az élesztőt futtasd fel langyos tejben, egy kevés cukorral. Körülbelül 10-15 perc alatt fel fog kelni. Ez fontos lépés, mert így lesz a tésztánk könnyű és puha.

2. Lépés

Közben szitáld át a lisztet, hogy levegős legyen. Ehhez ajánlok egy finom szitát, amit csak erre a célra használj. Ezáltal a liszt könnyedén átmegy a szitán, a kalács pedig még finomabb lesz.

3. Lépés

A liszthez add hozzá a tojásokat, a vaníliás cukrot, az olajat, a citrom reszelt héját, a cukrot és a sót. Aztán öntsd bele az élesztőt is.

4. Lépés

Gyúrd össze alaposan az összes hozzávalót. Először ragadni fog a tészta, de amint dolgozol vele, elkezd összeállni. Ez a rész kicsit fárasztó lehet, de tényleg megéri a fáradozást.

5. Lépés

Hagyd pihenni a tésztát meleg helyen, letakarva kb. 2 órát, vagy amíg megduplázódik a térfogata.

6. Lépés

Miután a tésztánk szépen megkelt, osztjuk 4 részre, majd formázzunk belőlük kalácsokat.

7. Lépés

Bélelj ki egy tepsit sütőpapírral, és helyezd bele a kalácsokat. Sütő előmelegítésekor figyelj arra, hogy ne legyen túl forró, 180 fok ideális.

8. Lépés

Süsd a kalácsokat kb. 30 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz a tetejük. Tűpróbával ellenőrizd, hogy belülről is átsült-e!

A legújabb receptek

A legújabb receptek

Reels

Új