Forrás: freepik
Erdélyi kalács recept
Minden karácsonykor ezzel a recepttel készítem az erdélyi kalácsot. Imádom az illatát, ahogy betölti a házat, és mindig mosolyt csal az arcunkra, amikor kiveszem a sütőből. A lenyűgöző ízélményt csak azzal lehet leírni, hogy a család minden tagja mindig többet kér belőle. Biztos vagyok benne, te is szeretni fogod!
Hozzávalók
- 1 kg önserkentő liszt
- 8 dkg élesztő
- 2 dl tej
- 6 tojás
- 1 Csomag vaníliás cukor
- 21⁄2 dl olaj
- 2 citrom reszelt héja
- 20 dkg cukor
- 1 teáskanál só
Eljárás
Az élesztőt futtasd fel langyos tejben, egy kevés cukorral. Körülbelül 10-15 perc alatt fel fog kelni. Ez fontos lépés, mert így lesz a tésztánk könnyű és puha.
Közben szitáld át a lisztet, hogy levegős legyen. Ehhez ajánlok egy finom szitát, amit csak erre a célra használj. Ezáltal a liszt könnyedén átmegy a szitán, a kalács pedig még finomabb lesz.
A liszthez add hozzá a tojásokat, a vaníliás cukrot, az olajat, a citrom reszelt héját, a cukrot és a sót. Aztán öntsd bele az élesztőt is.
Gyúrd össze alaposan az összes hozzávalót. Először ragadni fog a tészta, de amint dolgozol vele, elkezd összeállni. Ez a rész kicsit fárasztó lehet, de tényleg megéri a fáradozást.
Hagyd pihenni a tésztát meleg helyen, letakarva kb. 2 órát, vagy amíg megduplázódik a térfogata.
Miután a tésztánk szépen megkelt, osztjuk 4 részre, majd formázzunk belőlük kalácsokat.
Bélelj ki egy tepsit sütőpapírral, és helyezd bele a kalácsokat. Sütő előmelegítésekor figyelj arra, hogy ne legyen túl forró, 180 fok ideális.
Süsd a kalácsokat kb. 30 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz a tetejük. Tűpróbával ellenőrizd, hogy belülről is átsült-e!