HIRDETŐ

Erdélyi kürtőskalács

Székely ünnepi sütemény kelttésztából.

HIRDETŐ

Hozzávalók

adagok száma
4

Tésztához

  • 60 dkg finomliszt Hozzáadott
  • 212 dl tej Hozzáadott
  • 312 dkg friss élesztő Hozzáadott
  • 10 dkg cukor Hozzáadott
  • 2 ks tojás Hozzáadott
  • 6 dkg vaj Hozzáadott
  • 1 csipet Hozzáadott

Forgatáshoz

  • 1 Maroknyi dió Hozzáadott
  • 6 ek cukor Hozzáadott
  • 4 ek kókuszreszelék Hozzáadott
  • Fahéj Hozzáadott
HIRDETŐ

Eljárás

60 perc.
1. Lépés

Fém üdítős dobozokat teljesen befedünk alufóliával.

2. Lépés

A lisztet tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést nyomunk, ebbe belemorzsoljuk az élesztőt. Ehhez hozzáöntjük a langyos tejet. Letakarva 5-10 perc alatt felfuttatjuk.

3. Lépés

A vajat, a cukrot, sót és a tojásokat összekeverjük, hozzáadjuk a liszthez, ezután simára dagasztjuk a tésztát.

4. Lépés

A tésztát cipóvá formáljuk, meghintjük egy kis liszttel, majd letakarva 35-40 percig duplájára dagasztjuk.

5. Lépés

A tésztát kinyújtjuk, majd kézzel 2 cm széles csíkokat vágunk belőle. A kalácssütésre szolgáló dobozokat bevajazzuk, majd egy-két csíkot feltekerünk rá.

6. Lépés

A dobozra tekert kalácsot megkenjünk olajjal, és egy tálcára kristálycukrot szórunk, majd meghengergetjük a tésztát sütés előtt.

7. Lépés

Kb. 200 fokon 5 percenként megforgatva, 20 percig sütjük. Akkor lesz kész, ha a cukor megkaramellizálódik a tésztán. Ezután szórhatunk rá kókuszt, diót, fahéjat, kakaót.

A legújabb receptek

A legújabb receptek

Reels

Új