Erdélyi kürtőskalács
Székely ünnepi sütemény kelttésztából.
Hozzávalók
Tésztához
- 60 dkg finomliszt
- 21⁄2 dl tej
- 31⁄2 dkg friss élesztő
- 10 dkg cukor
- 2 ks tojás
- 6 dkg vaj
- 1 csipet só
Forgatáshoz
- 1 Maroknyi dió
- 6 ek cukor
- 4 ek kókuszreszelék
- Fahéj
Eljárás
Fém üdítős dobozokat teljesen befedünk alufóliával.
A lisztet tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést nyomunk, ebbe belemorzsoljuk az élesztőt. Ehhez hozzáöntjük a langyos tejet. Letakarva 5-10 perc alatt felfuttatjuk.
A vajat, a cukrot, sót és a tojásokat összekeverjük, hozzáadjuk a liszthez, ezután simára dagasztjuk a tésztát.
A tésztát cipóvá formáljuk, meghintjük egy kis liszttel, majd letakarva 35-40 percig duplájára dagasztjuk.
A tésztát kinyújtjuk, majd kézzel 2 cm széles csíkokat vágunk belőle. A kalácssütésre szolgáló dobozokat bevajazzuk, majd egy-két csíkot feltekerünk rá.
A dobozra tekert kalácsot megkenjünk olajjal, és egy tálcára kristálycukrot szórunk, majd meghengergetjük a tésztát sütés előtt.
Kb. 200 fokon 5 percenként megforgatva, 20 percig sütjük. Akkor lesz kész, ha a cukor megkaramellizálódik a tésztán. Ezután szórhatunk rá kókuszt, diót, fahéjat, kakaót.