Forrás: Pixabay: mygraphx
Fácánleves
A fácánleves valódi magyar különlegesség, amit már fiatal koromban megtanultam elkészíteni. A konyhánkban nem csak ünnepi alkalmakkor fordult elő, hanem a hűvösebb hétvégéken is, amikor az egész család összegyűlt egy kis meleg étel erejéig. Szerintem nincs is jobb, mint egy jól elkészített, gazdag ízvilágú fácánleves.
Hozzávalók
- 1 ks fácán
- 2 Fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ks sárgarépa
- 1 ks petrezselyemgyökér
- 1 ks zeller
- 2 ks krumpli
- 1 csokor Petrezselyem
- 1 csokor friss majoránna
- 1 csokor friss kakukkfű
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál bors
- 2 l víz
Eljárás
Első lépésként a fácántól távolítsunk el minden szennyeződést és mossuk meg alaposan. Aztán jöhet a vágási folyamat, ahol a fácánt négy egyenlő részre vágom. Figyeljünk arra, hogy a hús ne legyen rágós – én személy szerint arra esküszöm, hogy minél lassabban és alacsonyabb hőfokon főzöm a húst, annál jobban ki tudjuk majd élvezni az ízét.
Ezután készítsük elő a zöldségeket: a hagymát, a fokhagymát, a répát, a petrezselymet, a zellert és a krumplit. Ezeket szépen belegyűjtjük a fazékba, ahova előzőleg a fácánt is beraktuk. A majoránnát és a kakukkfüvet a frissesség megőrzése érdekében csak a főzés vége felé adjuk hozzá.