Forrás: Freepik
Feta sajtos és spenótos pite leveles tésztával
A tápláló zöldségek és a kényeztető sajtok megfelelő egyensúlyával ez a leveles tésztás sajtos-spenótos pite egy olyan étel, amelyet meg kell becsülni.
Hozzávalók
- 1 lap Kész leveles tészta
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 Kis hagyma, apróra vágva
- 3 szegfűszeg fokhagyma, apróra vágva
- 500 g friss spenót
- 200 g Feta sajt, morzsolt
- 100 g reszelt Cheddar sajt
- 2 Tojás, felvert tojás
- só és fekete bors ízlés szerint
- 1 Tojássárgája, felvert ecseteléshez
Eljárás
Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra (180°C-on, ventilátorral), így a tészta szép aranybarna lesz.
Melegítsük fel az olívaolajat egy nagy serpenyőben közepes lángon. Adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, ügyelve arra, hogy a serpenyő ne legyen túlzsúfolt. Ezt a lépést nem szabad elsietni, mivel a megfelelően karamellizált hagyma jelentősen hozzájárul a pite általános ízéhez.
Amikor a hagyma áttetszővé vált (kb. 5 perc), adjuk hozzá a felaprított fokhagymát, és pirítsuk még egy-két percig, amíg illatos nem lesz. Szánjon időt erre a lépésre, hogy az ízek szépen összeolvadjanak.
Adja hozzá a friss spenótot a serpenyőhöz. Elsőre úgy érezheti, hogy túl sok a spenót, de ne feledje, hogy a spenót térfogata főzés közben jelentősen csökken. Főzzük addig, amíg megfonnyad, és ügyeljünk arra, hogy jól lecsöpögjön, a felesleges vizet kinyomkodva. Ez megakadályozza, hogy a pite túlságosan vizes legyen.
A spenótos keveréket tegyük át egy nagy tálba. Hagyjuk egy kicsit hűlni, majd adjuk hozzá a kétféle sajtot, a felvert tojásokat, sót és borsot. Nagyon fontos, hogy a spenót ne legyen túl forró ebben a szakaszban, mert elkezdheti főzni a tojásokat.
Tekerje ki a leveles tésztát, és tegye át egy piteformába. Villával szurkáljuk meg az alját. Ez a dokkolásnak nevezett technika megakadályozza, hogy a tészta sütés közben túlságosan felpúposodjon.
Öntse a spenótos-sajtos keveréket a leveles tésztára, egyenletesen eloszlatva.
Hajtsuk össze a tésztát, és kenjük meg a tetejét a felvert tojássárgájával. Ez biztosítja, hogy a pite szép, fényes felületet kapjon.
Süssük 25-30 percig, amíg a tészta aranyszínű és ropogós lesz. Jó tanács, hogy a sütőben lejjebb tegyük a pitét; így elkerülhetjük, hogy az alja átázzon.
Tálalás előtt néhány percig hagyja hűlni a pitét, hogy a tölteléknek legyen ideje megdermedni.