:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/hu/recipe/uPOCJPZ-elDnIGrJ9je_/709dd65086fecaeba11de37c38a106.jpeg)
Finom Marhapörkölt tésztával
Ez az egyik kedvenc ételünk. Gyerekkorom óta ismerem, édesanyám készítette. Különféle tésztákat, nokedlit vagy rizst készítek hozzá. Mi nagyon szeressük a család mindig megörül neki.
Hozzávalók
- 11⁄2 kg marha Lábszár
- 2 nagy hagyma
- 1.7 l víz vagy kevesebb
- 2 ek őrölt pirospaprika
- 3 tk őrölt kömény
- 1 tk őrölt fekete bors
- 10 szem fekete bors
- vegeta
- só
- chili pehely ízlés szerint
- 2 ek finom búzaliszt
- olaj
Eljárás
Először mindent elkészítünk, amire szükségünk lesz. A marhahúst közepes kockákra, a hagymát apróra, a paradicsomot és a paprikát közepes méretűre, vagy szokás szerint vágjuk. Ízlés szerint használhatunk paradicsomot, paprikát. Én a pörköltbe mindig többet teszek mert remek, kissé lecsós ízt ad majd.
Az olajon megdinszteljük a hagymát. Ezután adjuk hozzá az őrölt paprikát, párszor átkeverjük és hozzá adjuk a húst, megsózzuk jól, és hagyjuk letakarva, hogy a hús kiengedje saját levét. Ha szükséges, rögtön az elején adhatunk hozzá egy picike vizet, ez segíti a párolást/leve gyorsabb kiengedését, és megakadályozza, hogy a párolás helyett a hús elkezdjen sülni.
Amikor a hús minden levét kiengedte, felöntjük vízzel, én 1,5 litert öntöttem hozzá. Őrölt és egész fekete borsot, őrölt köményt és szükség szerint sót adunk hozzá. Fedjük le és hagyjuk a pörköltet addig főni, amíg a hús szép puha nem lesz. Ha van kuktája/ gyorsfőző fazékja, nyugodta főzze abba, pillanatok alatt kész lesz a pörkölt - én is így használom.
Amikor a hús már puha adjuk hozzá a paradicsomot és a paprikát. Amikor újra főni kezdet beleöntjük a liszt-víz keveréket és jól összekeverjük, és addig főzzük, amíg a zöldségek teljesen megpuhulnak. Ha szükséges, sózzuk még, és ízlés szerint chilit és vegetát adunk hozzá.
A Pörköltet tálalhatjuk rizzsel, tésztával, nokedlival, vagy egyszerűen csak kenyérrel. Teljesen ízlésed szerint. En most szarvacska tésztát csináltam hozzá. Nagyon finom egy kis jokurttal is! Jó étvágyat kívánok.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/hu/recipe/uPOCJPZ-elDnIGrJ9je_/8a3989127a3b44a3a56877496f98c8.jpeg)
Még sok más receptet találsz a blogomon is cesminazuenal.blogspot.com vagy a Youtubon