Forrás: Pixabay
Fonott kalács
Eredetileg karácsonykor divatos péksütemény, mely illatával és csodaszép látványával az ünnepi asztal éke tud lenni a mai napig. Azonban miért ne engedhetnénk meg magunknak bármikor évközben egy ízletes fonott kalácsot?
Hozzávalók
- 500 g sima liszt
- 120 ml olaj
- 100 g kristálycukor
- 250 ml tej
- 10 g só
- 3 tojássárgája
- 1⁄2 kocka friss élesztő
- 1 Csomag vaníliás cukor
- citromhéj
- tojás a tetejére
Eljárás
A tej egy részét fellangyosítjuk, teszünk bele egy kevés cukrot, lisztet és felfuttatjuk benne az élesztőt.
A maradék tejet, cukrot, vajat és tojássárgáját elkeverjük a liszttel, a citromhéjjal és az élesztős keverékkel, majd tésztává gyúrjuk.
A meggyúrt tésztát lefedve kelesztjük 2 órán át.
Fordítsuk ki a munkafelületre, osszuk két egyenlő részre, majd mindkettőt tovább kettő részre, és sodorjunk belőlük 40 cm hosszú csíkokat.
Megfonjuk a kalácsainkat, és egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, lekenjük felvert tojással, és hagyjuk pár percig kelni.
180 fokra előmelegített sütőben 35 percig sütjük.