Forrás: Josef Mohyla from Getty Images Signature
Főtt tök ananásszal
Az ananászos tartósított sütőtök receptje nemcsak az édes és kissé egzotikus íze miatt vált a kedvencemmé, hanem az egyszerű elkészítés és a hosszú eltarthatóság miatt is. Remek módja annak, hogy a hideg téli hónapokban is élvezhessük a nyár ízét. Mindenkinek ajánlom kipróbálásra, aki szereti a sütőtököt és az ananászt egyaránt.
Hozzávalók
- 1 kg sütőtök
- 1 darab Nagy ananász
- 500 g Cukor
- 1 darab citrom
- 1 darab vaníliarúd
Eljárás
Készítse elő a befőttesüvegeket, mielőtt elkezdené az elkészítést. Ezeknek tisztának és sterilnek kell lenniük, hogy a kompótunk hosszabb ideig eltartható legyen.
Először hámozzuk meg a sütőtököt és az ananászt. A sütőtököt kivájjuk, és kisebb darabokra vágjuk. Hámozzuk meg az ananászt, távolítsuk el a kemény középső részeket, és vágjuk fel darabokra.
Készítsen egy nagy lábast, amelybe beleteszi a gyümölcsöt, a cukrot, egy citrom levét és egy hosszában felvágott vaníliarudat.
Keverjen össze mindent az edényben, és hagyja állni 15 percig, hogy a gyümölcs elkezdje kiereszteni a levét.
Ezután forraljuk fel az egészet, és főzzük kis lángon 30 percig. Ez idő után a sütőtöknek és az ananásznak is puhának és ízletesnek kell lennie.
A kész kompótot hagyhatja kihűlni, majd a hűtőszekrényben tárolhatja, vagy még melegen befőttesüvegbe teheti. Az üvegeket szorosan fedjük le, és fejjel lefelé hagyjuk kihűlni. Így több hónapig is eltartható a tartósított sütőtök és ananász.