Forrás: canva
Fügés pite
A fügés pite a fügeszezon kedvenc desszertje lehet. Kiválóan harmonizál a fahéj íze a friss fügével, amit egy omlós, finom tésztában sütünk meg. Nemcsak finom, de gyönyörű is, egyszerűen öröm ránézni!
Hozzávalók
Pite tészta:
- 250 g liszt
- 1 teáskanál só
- 2 evőkanál cukor
- 125 g vaj
- 60 ml hideg víz
Töltelék:
- 6 ks friss füge
- 50 g cukor
- 1 evőkanál citromlé
- 1⁄2 teáskanál Fahéj
Díszítéshez:
- 1 tojás a kenéshez
- Cukor a szóráshoz
Eljárás
Készítsd el a tésztát: a lisztet keverd össze a sóval és a cukorral. Add hozzá a hideg, kockákra vágott vajat, majd gyors mozdulatokkal dolgozd össze, hogy morzsalékos állagú legyen. Ezután add hozzá a hideg vizet, és gyúrd össze jól a tésztát. Formázz belőle egy lapos korongot, csomagold folpackba, és tedd hűtőbe kb. 30 percre.
A töltelékhez vágd fel vékony szeletekre a fügéket, majd tedd őket egy tálba. Add hozzá a cukrot, a citromlevet és a fahéjat, és keverd össze óvatosan.
Nyújtsd ki a tésztát egy kb. 24 cm átmérőjű piteformához igazodva, majd helyezd a formába. Töltsd meg a füge keverékkel. A tészta szélét hajtsd be a fügék fölé.
Kenj le a pite tetejét a felvert tojással, majd szórd meg cukorral. 180°C-ra előmelegített sütőben süsd a pitét kb. 35-40 percig, amíg a tészta megpirul.
Hagyd hűlni a pitét mielőtt felszeletelnéd, így a tészta meg tud szilárdulni.