Forrás: canva
Galette
Magyar nevén savanyított búza, azaz pite, eredetileg a francia Bretagne-ból származik, de manapság számos más országban is nagyon népszerű. Ropogósra sütött pitét, sokféle töltelékkel készíthetjük el, legyen az édes vagy sós. Íme egy gyors és egyszerű alaprecept.
Hozzávalók
- 200 g liszt
- 100 g vaj
- 1 kávéskanál só
- 1 ks tojás
- 3 evőkanál hideg víz
- 2 evőkanál cukor az édes változathoz
- 1 teáskanál só a sós változathoz
- Tölteléknek bármilyen lekvár, gyümölcs zöldség hús sajt...
Eljárás
Keverjük össze a lisztet a vajjal morzsolósra.
Adjuk hozzá a hideg vizet, a cukrot/sót és a tojást, majd gyúrjuk össze alaposan az egészet.
Formázzunk belőle egy cipót, és csomagoljuk be frissen tartó fóliába, majd tegyük a hűtőbe legalább 30 percre.
Nyújtsuk ki a tésztát kör alakban, kb. 5 mm vastagságúra.
A közepére tegyük a tölteléket – itt a fantáziád szab határt: lehet áfonya, spenót, gomba, sütőtök stb. –, de hagyjunk szabadon mintegy 3-5 cm széles sávot a szélén.
Hajtsuk rá a szabadon hagyott részt, majd süsd meg a galette-et 200 fokon, amíg aranybarna nem lesz (kb. 20-30 perc).