Forrás: Pixabay: Zozz_
Gazdag Káposztás bableves
A káposzta és bab kombinációja kiváló, különleges ízvilágú, igen tápláló levest eredményez.
Hozzávalók
- 500 g szárított bab
- 1 Fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 Közepes fej káposzta
- 1 sárgarépa
- 2 petrezselyem gyökér
- 2 Szál zeller
- 2 evőkanál olaj
- só, bors ízlés szerint
- 1 evőkanál Majoránna
- 1 csapott evőkanál őrölt pirospaprika
Eljárás
Az előző este áztasd be a babot hideg vízbe. (A beáztatás nagyon fontos, mivel ezáltal megszűnik a bab puffasztó hatása, és könnyebben is fő meg.)
A vöröshagymát, fokhagymát aprítsd finomra, a sárgarépát, petrezselyemgyökeret és zellert vékony szeletekre vágd. Kockázd ki a káposztát.
Egy nagy lábasban tegyél olajat, majd dobd rá az aprított vöröshagymát és fokhagymát. (Fontos, hogy a hagymát kis lángon, lassan pároljuk, hogy igazán édes legyen.)
Amikor már üveges a hagyma, szórd meg pirospaprikával, és rögtön öntsd hozzá a zöldségeket, és fűszerezd sóval, borssal, majd add hozzá a beáztatott babot.
Öntsd fel annyi vízzel, ami ellepi a zöldségeket, és lassan gyöngyözve főzd meg körülbelül másfél óra alatt, míg a bab puha nem lesz.
Amikor majdnem kész, hozzáadhatod a kockázott káposztát. (Figyeljünk arra, hogy a káposzta ne legyen főve, hanem inkább párolódjon a levesben, így lesz igazán finom, ropogós.)
Adj hozzá majorannát, és ha kell, még fűszerezd ízlés szerint.
Tálald forrón kenyeret mellé, esetleg tejfölt is tehetsz rá.