Forrás: Gajus via iStockPhotos
Gesztenye a sütőből 35 perc alatt
Először egy karácsonyi vásárban ettem gesztenyét, és azóta nagy rajongója vagyok. Otthon többféleképpen is kipróbáltam már az elkészítésüket, és úgy találom, hogy a sütőben a legroppanósabbak és legzamatosabbak. Ez a recept egyszerű, csak egy kis türelem kell hozzá, de az eredmény igazán megéri. Nálunk minden évben karácsonykor van ilyen sült gesztenye.
Hozzávalók
- 1 kg Friss gesztenye
- só
- víz
Eljárás
A gesztenyét először meg kell mosni, majd a görbe oldalát bevágni. Ez egy fontos lépés, amelyet nem szabad kihagyni, különben a sütés során szétrepedhetnek. Tapasztalatom szerint a kereszt alakú vágás a legjobb, mert így később könnyebb lesz a hámozás is.
A felszeletelt gesztenyét most egy tálba tesszük. Adjunk hozzá egy teáskanál sót a gesztenye kilogrammonként, és jól keverjük össze a gesztenyét, hogy a só eloszoljon benne.
Sózás után a gesztenyét körülbelül fél órán át vízben kell áztatni. Ezzel a módszerrel a gesztenye belülről szaftos marad, és nem szárad ki sütés közben.
Közben melegítsük elő a sütőt 220 fokra (felső és alsó hőfok).
A gesztenyét lecsepegtetjük, és egy tepsibe terítjük. Ideális esetben nem egymás tetejére, hanem egyenként és egymástól távolabb helyezzük el őket.
A gesztenyét a sütőben kb. 30-35 percig sütjük. Javaslom, hogy 20 perc után ellenőrizzük a gesztenyéket, és ha szükséges, fordítsuk meg őket, hogy egyenletesen süljenek.
Vegye ki a gesztenyét a sütőből, és hagyja kissé kihűlni, mielőtt meghámozza és elfogyasztja.