Forrás: Pixabay : Pexels
Gluténmentes keksz kakaóval
A gluténmentes kakaós keksz az egyik kedvenc receptem, és már számtalanszor készítettem családtagoknak és barátoknak. Ezek a gluténmentes kekszek puhák, finomak és könnyen süthetők. Nem tartalmaznak glutént, de annyira finomak, hogy nem is fog hiányozni. Akár cöliákiás vagy, akár csak csökkenteni szeretnéd a búzabevitelt, ezek a kekszek igazi csemegét jelentenek.
Hozzávalók
- 200 g gluténmentes liszt
- 1⁄2 Teáskanál szódabikarbóna
- egy csipet só
- 100 g cukrozatlan kakaópor
- 100 g cukor
- 125 g Sótlan vaj, szobahőmérsékletű
- 1 nagy tojás
- 1 Teáskanál vanília kivonat
Eljárás
A kakaós gluténmentes keksz sütéséhez melegítse elő a sütőt 180 °C-ra, és béleljen ki egy tepsit sütőpapírral. A sütőpapír megakadályozza, hogy a kekszek odaragadjanak a tálcához, és utána sokkal könnyebb lesz a tisztítás.
Egy közepes tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, a sót és a kakaót. Ügyeljen arra, hogy eleget keverje, hogy ezek a száraz összetevők teljesen összekeveredjenek. Ez segít az egyenletes sütési eredmény elérésében.
Egy másik nagy tálban verjük habosra a vajat és a cukrot. Itt türelemre van szükség, a keveréknek nagyon habosnak kell lennie!
Adjuk hozzá a tojást és a vaníliakivonatot a vaj-cukor keverékhez, és jól verjük fel. Ellenálljunk a kísértésnek, hogy egynél több tojást adjunk hozzá. Elég egy is!
Fokozatosan adjuk hozzá a száraz hozzávalókat a nedves hozzávalókhoz. Fontos, hogy ne egyszerre adjuk hozzá az összeset, különben a liszt csomósodhat. Folytassa a keverést, amíg sima tésztát nem kap.
Most kanalazzuk a tésztát az előkészített sütőlemezre adagokban. Vigyázzunk azonban, hogy elegendő helyet hagyjunk a kekszek között, mert sütés közben kissé szét fognak terülni.
Süssük a kekszeket 12-15 percig. A szélüknek szilárdnak kell lennie, de a közepüknek még egy kicsit puhának kell lennie - ahogy hűlnek, tovább szilárdulnak.
Tálalás előtt hagyja teljesen kihűlni a gluténmentes kekszet. Még ha nehéz is kivárni - a hűtés fontos folyamat a tökéletes keksz állag eléréséhez! Jó étvágyat !