Forrás: JRP Studio from Canva
Gluténmentes mézeskalács
Gluténmentes, fűszeres mézeskalács sütik, amelyek szintén gluténmentesek, így a cöliákiában szenvedők is élvezhetik.
Hozzávalók
- 200 g gluténmentes liszt
- 1 Kanálok Mézeskalács fűszer
- 50 g darált mandula
- 1 Kanál szódabikarbóna
- 100 g Sötét cukor
- 1 darab tojás
- 2 Kanálok méz
- 80 g Vaj
Eljárás
Először készítsük el a száraz hozzávalókat. Keverjük össze a lisztet, a mézeskalácsfűszert, a mandulát és a szódabikarbónát egy tálban.
Egy másik tálban keverjük össze a cukrot, a tojásokat, a mézet és a vajat. Tartsuk szem előtt, hogy a vajnak puhának kell lennie, lehetőleg szobahőmérsékleten álljon.
A száraz hozzávalókat fokozatosan keverje a nedveshez. A tésztát sima tésztává dolgozzuk össze. Ha túl keménynek találja, adhat hozzá egy evőkanál tejet.
Formázza a tésztát golyóvá, csomagolja fóliába, és hagyja pihenni a hűtőben körülbelül fél órát.
Miután kivettük a hűtőből, lisztezett sodrófán kb. 5 mm vastagságúra sodorjuk ki a tésztát, és vágjuk ki a kedvenc formáinkat.
Süssük 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 10-12 percig. Ha keményebb mézeskalácsot szeretne, hagyja tovább a sütőben.
Miután kivettük a sütőből, hagyjuk a mézeskalácsot egy rácson kihűlni.